OSTRVO VEČNOG PROLEĆA I NEUKROĆENE DIVLJINE: Ovo mesto je raj za PLANINARENJE, nestvarni prizori ODUZIMAJU DAH
Madeira, Foto: Printscreen/Youtube/Living Walks

lepote prirode

OSTRVO VEČNOG PROLEĆA I NEUKROĆENE DIVLJINE: Ovo mesto je raj za PLANINARENJE, nestvarni prizori ODUZIMAJU DAH

Drveće, biljke i životinje stvaraju sliku za koju nema reči, ali u planinarskim cipelama doživljava se svakim korakom

Objavljeno:

Šetnja levadama kroz spektakularni krajolik Madeire na spisku je želja brojnih planinara, koji dolaze sa svih krajeva sveta, kako bi otkrili vodene tunele i guste šume predivnog portugalskog ostrva.

Oko 550 kilometara od afričke severozapadne obale pronaći ćete portugalski otok – Madeiru, raj za ljubitelje dramatičnih pešačkih i planinarskih staza poput Levade do Caldeirão Verde ili staze PR9, koje vijugaju poput žila kucavica kroz slikoviti krajolik.

No još zanimljivije, staze putuju duž ostrvskih levada, tunela izgrađenih za navodnjavanje, i svakim korakom izazivaju strahopoštovanje. Mudro osmišljeni akvadukti navigiraju vodu s planinskih izvora u sela, mesta i gradove od davnih dana. Na svojem putu krivudaju veličanstvenim ostrvskim šumama, zaobilazeći vrtoglave planine koje se strmo spuštaju u Atlantski okean.

Čak 3100 km levada na ostrvu dugačkom 55 km i širokom 22 km nije mala stvar. Smatra se da su prvi akvadukti nastali pre gotovo 600 godina, kada su ih gradili portugalski doseljenici kako bi usmerili vodu prema poljoprivrednim zemljištima.

Madeira
foto: Printscreen/Youtube/Living Walks

Putevima vode na Madeiri

Naziv „levada“ dolazi od portugalskog glagola „nositi“, a povezanost imena i namene je očigledna. Zahvaljujući vodenim tunelima na Madeiri je nikla unosna industrija šećerne trske – prva fabrika izgrađena je 1425. godine, samo šest godina nakon što je zvanično otkriveno prethodno nenaseljeno ostrvo.

Međutim, sistem levada pokazao se kao više od mudrog inženjerskog poduhvata kolonizatora tog izolovanog ostrva: oblikovao je Madeiru, isprepleo je ostrvsku agronomiju i kulturu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. S obzirom na značaj, samo je pitanje vremena kada će UNESCO upisati levade na listu svetske baštine.

Iako sistem levada na Madeiri nije unikatan (Švajcarska, Kanarska ostrva i Oman koristili su slične metode transporta vode), poseban je zbog terena na kojem je postavljen.

Vulkanski vrhovi ostrva

Vulkansko ostrvo koje dramatično izranja iz okeana otkrivajući pogled na velike planinske lance i najviši vrh, Pico Ruivo koji se uzdiže na otprilike 1860 metara, remek-delo je prirode. I šume Madeire vredne su divljenja. Toliko su guste da su ga brodski kapetani João Gonçalves Zarco i Tristão Vaz Teixeira, nakon što su ga otkrili 1419. godine, prozvali Ostrvom šume.

Krenete li stazom PR9 i sami se možete uveriti u lepote neukroćene divljine s kojom su se susreli prvi doseljenici. Drveće, biljke i životinje stvaraju sliku za koju nema reči, ali u planinarskim cipelama doživljava se svakim korakom.

Bonus video:

07:29

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE

(Espreso/Punkufer.hr/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.