NEVERICA! UMESTO DA SE VESELI, ON KLJUČA OD BESA: Tramp opet pravi HAOS, da li je realno da je ovo URADIO? (VIDEO)
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

NEVERICA

NEVERICA! UMESTO DA SE VESELI, ON KLJUČA OD BESA: Tramp opet pravi HAOS, da li je realno da je ovo URADIO? (VIDEO)

Tramp je na republikanskim predizborima u Nju Hempširu osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova (osam elektora)

Objavljeno:

Donald Tramp nije želeo samo da pobedi u Nju Hempširu, već da pobedi Niki Hejli toliko ubedljivo da odmah odustane od dalje borbe za republikansku predsedničku nominaciju, piše Rojters.

Bivši predsednik SAD je u utorak lako pobedio bivšu guvernerku Južne Karoline, ali njegova pažljivo osmišljena strategija za izbacivanje Hejli iz trke, ipak, nije uspela i tako mu je, bar za sada, uskratila priliku da svu svoju pažnju skrene na demokratskog predsednika SAD Džoa Bajdena i novembarske izbore.

“Ko je, dođavola, ta varalica?”

Donald Tramp (77) je bio besan nakon što je Niki Hejli (52) u govoru u utorak uveče rekla da nastavlja borbu i da ne odustaje od trke.

- Ko je, dođavola, ta varalica koja je izašla na scenu kao da je pobedila? Ona govori kao da je pobedila. Nije. Izgubila je. Imala je veoma lošu noć - rekao je Tramp velikom broju svojih pristalica okupljenih u Nju Hempširu.

- Vratiću joj - dodao je, a zatim zapretio

- Ako Niki Hejli ne odustane, završiće pod istragom zbog stvari o kojima ne želi da priča. Ona neće pobediti.

Dok je prošle nedelje vodio kampanju u snegom prekrivenom Nju Hempširu, Tramp je držao na oku Južnu Karolinu, 1.100 kilometara južno, matičnu državu Niki Hejli, gde će sledeći predizbori biti održani 24. februara. Trampova kampanja provela je nedelje u planiranju da izbaci Hejli iz trke pre takmičenja u Južnoj Karolini, rekao je Džejson Miler, viši savetnik Trampove kampanje.

Završetak kampanje tako rano, nakon samo dve države, bio bi istorijski podvig za kandidata koji trenutno nije u Ovalnom kabinetu.

“Daleko od kraja”

Hejli, sa druge strane, tvrdi da ima najbolje šanse da pobedi Džoa Bajdena na izborima 5. novembra.

- Ova trka je daleko od kraja. Predstoji još desetine država, a sledeća je moja slatka Južna Karolina. Ja sam borac i poslednja koja stoji na putu Donaldu Trampu - rekla je Hejli u utorak.

U njenom taboru smatraju da bi “superutorak” 5. marta, kada 15 saveznih država istovremeno ima predizbore, mogao da bude prekretnica, jer im demografija birača ide u prilog.

Na skupovima širom Nju Hempšira, Hejli je govorila o svom iskustvu kao ambasadorka SAD u UN pod Trampom i upozorila na ono što je nazvala „haosom“ koji sledi, aludirajući na optužnicu od 91 tačke sa kojom se Tramp suočava u četiri suđenja, uključujući dva koja se odnose na njegov pokušaj da preokrene svoj poraz na izborima 2020. godine.

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: Reuter/Kevin Lamarque

“Rezervni plan”

Ali ankete pokazuju da Tramp ima mnogo veću prednost u Južnoj Karolini nego u Nju Hempširu - 37 procentnih poena ispred Hejli, prema proceni “Fivethirtieight.com”.

- Trampova kampanja je sve samo ne normalna - rekao je Brajan Darling, republikanski strateg i bivši viši pomoćnik američkog senatora Renda Pola.

- Oni žele politički da unište Niki Hejli i pokušaju da okončaju ovu trku - dodao je on.

Tramp je i dalje popularan među republikancima pre svega zato što je primenio politiku koju oni zagovaraju, uključujući niže poreze i oštar stav prema Kini.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: Profimedia

Rezultati u Nju Hempširu

Tramp je na republikanskim predizborima u Nju Hempširu osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova (osam elektora).

Ovakav ishod predizbora u Nju Hempširu, nakon pobede na kokusu u Ajovi prošle nedelje, sugeriše da će Tramp po treći put biti kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima, i da će se najverovatnije u novembru po drugi put suočiti sa predsednikom SAD i najverovatnijim kandidatom Demokratske stranke Džozefom Bajdenom.

“Gardijan” podseća da Niki Hejli ostaje poslednji protivkandidat Trampu za republikansku nominaciju, nakon što se iz predizborne trke pre nekoliko dana povukao guverner Floride Ron DeSantis.

Bonus video:

01:24

TRAMP OPTUŽEN JER SE PREDSTAVLJAO BOGATIJIM NEGO ŠTO JESTE?! Jelača: Ovo je najgori momenat za njega, a evo ZAŠTO je to radio

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.