HAMAS DAO KLJUČNI ZAHTEV ZA RAZMENU ZAROBLJENIKA! Pazite ŠTA traže, čeka se POTEZ Izraela
Palestina, Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

palestina i izrael

HAMAS DAO KLJUČNI ZAHTEV ZA RAZMENU ZAROBLJENIKA! Pazite ŠTA traže, čeka se POTEZ Izraela

Palestinci su objasnili šta zapravo znače njihovi uslovi za razmenu zarobljenika

Objavljeno:

Glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol tog palestinskog pokreta Valid Kilani i dodao da ta grupa još nije primila predlog Izraela za dvomesečni prekid vatre u palestinskoj enklavi.

"Glavni uslov nije privremeni, već trajni prekid vatre. Tek nakon toga će se razgovarati o drugim pitanjima, kao što su razmena zarobljenika i nastavak humanitarne pomoći", rekao je Kilani za agenciju Anadolija.

On je dodao da su lideri Hamasa videli novi izraelski predlog u medijima, ali da ga zvanično nisu dobili.

1 / 10 Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

Portal Aksios objavio je ranije danas da je Izrael preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog da zaustavi vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi.

Predlogom se ne prihvata zahtev Hamasa da Izrael u potpunosti okonča rat, ali ide se korak više nego što je Izrael to činio u prethodnim ponudama, navodi američki sajt pozivajući se na dva izraelska zvaničnika.

Prema predlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tela mrtvih talaca u nekoliko faza.

Izraelski zvaničnici su rekli da čekaju odgovor Hamasa, ali su istakli da su oprezni optimisti u pogledu mogućnosti da se postigne napredak u narednim danima.

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

(Espreso/ Agecnije/ Telegraf.rs/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.