KO SU NENECI? "DECA IRVASA" koja žive na -50 stepeni celzijusa i prelaze HILJADE KILOMETARA GODIŠNJE
Irvasi, Foto: PrinscreeN/Youtube/Radioslobodnaevropa

zIMSKO PLEME

KO SU NENECI? "DECA IRVASA" koja žive na -50 stepeni celzijusa i prelaze HILJADE KILOMETARA GODIŠNJE

Zimi Neneci žive južno od reke Ob, a potom kreću prema severu poluostrva Jamal, gde su im letnji pašnjaci

Objavljeno:

Između Belog mora i poluostrva Tajmir žive Neneci, pleme koje se još naziva i Samojedima ili Jurakima, a njihov način života fascinira iz više razloga. Jedan od njih je preživljavanje u surovoj klimi, na suludo niskim temperaturama. Godišnje Neneci prelaze i dve hljiade kilometara kako bi migrirali s letnjih na zimske pašnjake, seleći svoje kampove.

Zimi Neneci žive južno od reke Ob, a potom kreću prema severu poluostrva Jamal, gde su im letnji pašnjac. Poluostrvo Jamal, koje je okruženo Arktičkim okeanom, na nenetskom jeziku znači "ivica sveta", što otkriva ponešto i o tom kraju, gde temperature padaju i do minus pedeset stepeni celzijusa. U tom kraju Neneci žive duže od hiljadu godina, prvenstveno zahvaljujući irvasima koji ih greju i hrane.

Irvas kao kućni ljubimac

Zanimljivo je kako mogu prepoznati pojedinačne životinje u krdu, a i svaka porodica ima svog posebnog irvasa koji je oslobođen vuče sanki. Taj irvas je poput kućnog ljubimca koji živi u porodici poput psa.

Irvasi pružaju Nenecima sve što im je potrebno za preživljavanje. Kožom prekrivaju domove i tako se štite od hladnoće, a od krzna izrađuju odeću poput kaputa i čizmi. Kosti se koriste za izradu posuđa, a meso se jede sirovo, kuvano ili smrznuto. Krv je posebno cenjena kao bogat izvor vitamina. Osim irvasa, Neneci jedu i ribu, i to najčešće smrznutu.

Život u šatoru

Plemenski domovi su šatori od kostiju i kože, a njihova konstrukcija se može sastaviti i rastaviti za manje od dva sata. Zahvaljujući odličnoj toplotnoj izolaciji, od sobove kože, unutar šatora je toplo i ugodno čak i kada temperature padaju na desetke stepeni ispod nule. Kada im zatreba voda, žene iz plemena izlaze iz šatora s malim saonicama i lopatom. Čisti sneg koji skupe zagreju u loncu iznad vatre kako bi se otopio, a vodu koriste za piće.

Nema odmora

Neneci nemaju slobodne vikende jer briga o irvasima i skupljanje hrane traži svakodnevne aktivnosti. Od posla se pak odmaraju samo jednom godišnje, kada se čitava zajednica okuplja na trkama sanki i druženju. Budući da se sneg na Arktiku otapa brže nego pre, Neneci moraju prilagoditi svoje rute klimatskim promenama kako bi irvasi imali što da jedu. Oni se uglavnom hrane lišajevima koji rastu ispod debelog sloja snega, a njihov oštar njuh im omogućuje traženje i pronalaženje hrane. Male rupe koje krdo irvasa ostavlja za sobom predstavljaju neverovatan prizor u snegu.

Potpuni mrak

Pleme provodi i duga razdoblja u potpunom mraku - od novembra do januara kada u najsevernijim područjima sunce uopće ne izlazi, što otežava opstanak i ljudi i životinja. Snežni slojevi su deblji, što znači da je teže pronaći hranu, a život plemenu koliko-toliko olakšavaju baterijske lampe.

Bonus video:

11:44

NA SEVERU ALBANIJE ŽIVI PLEME HOTI, DIREKTNI POTOMCI NEMANJIĆA

(Espreso/PunKufer/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.