PAO HELIKOPTER U KIRGISTANU: Ima poginulih
Foto: Printscreen/Twitter/ Rob Lee

STRAŠNA PRIČA

PAO HELIKOPTER U KIRGISTANU: Ima poginulih

U nesreći je poginuo jedan vojnik

Objavljeno:

Helikopter Kirgistanskog ratnog vazduhoplovstva (Кыргыз Республикасы Аскер-аба күчтөрү) Mil Mi-8 MT vojnog evidencijskog broja 203 srušio se 17. januara oko 11:00 prilikom trenažnog leta u blizini sela Dostruk, u blizini Biškeka.

Udes se desio istog dana kada je drugi primerak ovog tipa helikoptera pao u Rusiji u blizini granice sa Ukrajinom, o čemu je Aero.rs pisao.Helikopter se srušio na teritoriji vazduhoplovne baze Frunze-1 koja se nalazi jugozapadno od glavnog grada ove bivše sovjetske republike, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Kirgistana.

U nesreći je poginuo jedan vojnik, dok je još deset pripadnika oružanih snaga povređeno, navodi portal 24kg.

Na osnovu objavljenih fotografija sa mesta udesa, na osnovu oštećenja letilice može se zaključiti da je helikopter udario u tlo prednjim delom pri nemaloj brizini, kako horizantalnoj tako i vertikalnoj.

Prednji deo u kome se nalazi letačka posada je u potpunosti uništen, veoma slično kao i prilikom nesreće helikoptera istog tipa Vojske Srbije u martu 2015. godine kada su poginula četiri pripadnika RViPVO, beba koju su transportovali i lekar i anesteziolog u pratnji.

Prema prvim informacijama koje su objavili pripadnici Ministarstva odbrane, bilo je navedeno da je osam vojnika povređeno - od čega je jedno lice u kritičnom stanju, još četiri pripadnika oružanih snaga su na intenzivnoj nezi, a tri vojnika pretrpelo povrede koje nisu opasne po život. Nažalost, nakon toga usledili su izveštaji da je broj povređenih u nesreći - veći.

Kirgistansko ratno vazduhoplovstvo ima skromnu flotu i prema poslednjim dostupnim informacijama, nema više lovačku komponentu: avioni tipa MiG-21, MiG-23 i MiG-29 su prizemljeni zbog isteka resursa, a transportna komponenta avijacije svela se na avione Antonov An-2 (4) i An-26 (2).

Ostatak flote ratnog vazduhoplovstva čine i četiri školsko-borbena mlazna aviona L-39 Albatros koji su proizvedeni svojevremeno u Čehoslovačkoj.

Bonus video

00:32

ŠOKANTNO! Oboren ruski borbeni helikopter, napravio ogromnu EKSPLOZIJU

(Espreso/Aero.rs/prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.