ŠTA SE VIŠE ISPLATI U NEMAČKOJ - RADITI ILI PRIMATI SOCIJALU? Dilema konačno REŠENA, ovo je DETALJNA RAČUNICA
Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

REŠENO

ŠTA SE VIŠE ISPLATI U NEMAČKOJ - RADITI ILI PRIMATI SOCIJALU? Dilema konačno REŠENA, ovo je DETALJNA RAČUNICA

Prema izveštaju Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini

Objavljeno:

Prema studiji koju je sproveo Institut Ifo osobe koje rade u Nemačkoj još uvek imaju više novca od onih koji primaju socijalnu naknadu građanski dodatak.

Institut Ifo iz Minhena predstavio je nove kalkulacije na temugrađanskog dodatka - Bürgergelda. Skladno tome, ljudi koji rade i koriste sve socijalne naknade na koje imaju pravo uvek imaju veći raspoloživi dohodak od osoba koje ne rade i žive isključivo od socijalnih naknada.

Prema Ifo institutu, jednostavno je pogrešna tvrdnja nekih političara da oni koji primaju naknadu od države dobijaju više neto novca od osoba sa niskim primanjima.

Ako živite sami u gradu sa srednjom visinom stanarine i zarađujete 1.000 evra bruto, dobićete dobrih 890 evra nakon odbitka poreza i doprinosa. Onaj ko prima samo socijalu ima točno 563 evra građanskog dodatka.

Zaposleni samohrani roditelji sa bruto primanjima od 1.000 evra čak dobijaju i više od 2.000 evra uključujući socijalna davanja. Onaj ko živi samo od socijalne pomoći ima na raspolaganju 1.500 evra.

Novčanik
foto: Fabio Alcini / Panthermedia / Profimedia

Prema izveštaju Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini. Kako navode nemački mediji, više od 5 milijuna osoba prima građanski dodatak.

Iznosi naknada od 2024. godine:

  • Samci – 563 evra
  • Mladi (15-18 godina) – 471 evro
  • Deca (7-14 godina) – 390 evra
  • Deca (do 6 godina) – 357 evra

Bonus video:

03:14

PREDSEDNIK VUČIĆ JE NAJAVIO DA ĆE DO 2027. GODINE PROSEČNA PLATA BITI 1.400 EVRA, A MINIMALNA ZARADA 650 EVRA.

(Espreso/ Fenix-magazin/ S.Č./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.