NALAZI SE NA NOVČANICI OD 1 DOLARA: Znate li ove činjenice o prvom predsedniku Amerike?
Džordž Vašington, Foto: Vikipedija

Američka istorija

NALAZI SE NA NOVČANICI OD 1 DOLARA: Znate li ove činjenice o prvom predsedniku Amerike?

Džordž Vašington bio je jedan od glavnih ličnosti odgovornih za oslobođenje Amerike i prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država

Objavljeno: 15:58h

Pre nego što je postao predsednik, Džordž Vašington je bio istaknuti vojni komandant tokom borbe za nezavisnost.

Vašington se bavio proučavanjem vojnih taktika i strategija što mu je pomoglo u ratu. Bitka kod Jorktauna, koja se odigrala 1781. godine, ključna je bitka koja je dovela do završetka rata i pobede.

Zajedno sa francuskim trupama, Džordž Vašingtonova vojska opkolila je britanske trupe kod Jorktauna, Virdžinija. Francuska mornarica blokirala je put do mora, i time primorala Britance da kapituliraju i priznaju nemoć, a dve godine kasnije da potpišu mirovni sporazum u Parizu.

Džordž Vašington
Džordž Vašingtonfoto: Vikipedija

Nakon toga, Vašington je jednoglasno izabran za predsednika SAD-a, a za vreme svoje vladavine radio je na uspostavljanju temelja nove vlade, postavljanja ključnih institucija, ali i donošenje prvih amandmana na Ustav (Povelja o Pravima). Bio je predsednik od 1789 do 1787. godine.

Osnovao je prvi predsednički kabinet u kom su se nalazili i njegovi prijatelji Tomas Džefersonm, treći predsednik amerike, i Aleksandar Hamilton.

Ključna je figura za temelje demokratije - dobrovoljno se povukao nakon drugog mandata sa potičke scene, a nasledio ga je Džon Adams.

Njegov oproštajni govor 1786. godine U tom govoru, upozorio je na opasnosti stranačkog sukoba i apelovao na očuvanje jedinstva nacije.

Preminuo je 1799. godine, u svojoj kući na Mount Vernonu, koja je danas muzej psovećenoj njegovom životu.

Iako je za života bio vlasnik robova, počeo je da razmišlja o njima, a u svom testamentu zahtevao je da svi robovi budu oslobođeni.

Iako je bio otac države, Vašington se nikad nije ostvario kao otac, iako je bio očinska figura deci njegove žene Marte, bogate udovice.

Takođe, često se veruje da je nosio periku, ali to nije bio slučaj. Navodno je uvek imao prirodnu kosu, koju je farbao belim puderom, što možemo videti na njegovim portetima.

Njegovo lice krasi novčanicu od jednog dolara, simbol toga što je bio prvi predsednik Amerike. Takođe, njegov lik je jedan od četiri lika koja se nalaze na planini Rašmor, uz Tomasa Džefersona, Abrahama Linkolna i Teodora Ruzvelta.

Smatraju ga odgovornim za frazu "Gospodine Predsedniče". U njegovu čast nazvan je grad Vašington, glavni grad Sjedninjenih Američkih Država, ali i mesto gde se nalazi Bela Kuća.

Bela kuća
Bela kućafoto: Profimedia

Vašington je ostavio trag u američkoj istoriji, ne samo kao vojni lider i prvi predsednik, već i kao jedan od osnivača i simbola američkih vrednosti i principa.

Bonus video:

06:38

ISTORIJA SRPSKOG NARODA JE ISTORIJA STRADANJA SRPSKOG NARODA

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.