HAOS U NEMAČKOJ! POLJOPRIVREDNICI NAJAVILI BLOKIRANJE SNABDEVANJA HRANOM: "Ispunite zahteve ili..."
Protest u Nemačkoj, Foto: Antonio Pisacreta / Zuma Press / Profimedia

ekonomija

HAOS U NEMAČKOJ! POLJOPRIVREDNICI NAJAVILI BLOKIRANJE SNABDEVANJA HRANOM: "Ispunite zahteve ili..."

Bavarsko udruženje farmera preti da će blokirati snabdevanje hranom u Nemačkoj

Objavljeno:

Bavarsko udruženje farmera preti da će blokirati snabdevanje hranom u Nemačkoj i ostaviti rafove supermarketa prazne, ukoliko vlada ne ispuni zahteve protesta poljoprivrednika i ne povuče subvenciju za poljoprivredni dizel.

- Do sada smo se uzdržavali od blokiranja infrastrukture, kao što je snabdevanje hranom. Ali ne dozvoljavamo samo da nas izvuku iz džepova za višemesečni prihod.

Prekinućemo naše aktivnosti tek kada se povuku obe mere – porez na vozila i ukidanje subvencija za dizel u poljoprivredi - rekao je predsednik udruženja "Ginter Felsner" za "Augsburger algemajne".

Prema pisanju tamošnjih medija, takozvana "Semafor" koalicija (koja čini koalicionu vladu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Slobodne demokratske partije (FDP) i Zelenih) želi da bar delimično poništi planirana smanjenja subvencija za poljoprivrednike.

Shodno tome, kako je savezna vlada saopštila u četvrtak, ne treba da dođe do ukidanja oslobađanja od poreza na vozila za poljoprivredu. Ukidanje poreskih subvencija za poljoprivredni dizel neće biti sprovedeno u jednom koraku, što je nedovoljno za farmere.

"Poljoprivrednici imaju malo rešenja da ponude"

- Sa jedne strane, protesti su jasno pokazali da je poljoprivreda zabrinuta i da su mnogi farmeri nemirni. Sa druge strane, takođe su jasno stavili do znanja da poljoprivreda i predstavnici njenih udruženja imaju vrlo malo toga da ponude u smislu konstruktivnih rešenja, osim najmanjeg zajedničkog imenioca "biti protiv toga" - rekao je poljoprivredni ekonomista Alfons Balman za "Bild".

Nemačka
foto: Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia

Ministar finansija Kristijan Lindner (45) najavio je da će se u ponedeljak suočiti sa protestima farmera i održati govor ispred Brandenburške kapije. Kancelar Olaf Šolc se samo u prolazu obratio protestima na konferenciji za štampu "Deutsche Bahn" u četvrtak.

- Živimo u turbulentnim vremenima, to smo malo čuli, a i to je deo demokratije, da iznesete svoje mišljenje - kratko je izjavio Šolc.

Pre samo nedelju dana, više od stotinu farmera blokiralo je kej u Šlucselu (Severna Frizija) da bi presrelo federalnog ministra ekonomije Roberta Habeka (54).

Demonstranti su čak pokušali da uđu na jedan trajekt nakon što je pristao.

Bonus video:

01:50

NEVIĐEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NEMAČKOJ! Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa

(Espreso/Bild/Preneo M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.