ŽIVOT KRALJICE KOJA SE POVUKLA SA TRONA POSLE 52 GODINE: Muž nije hteo da ga SAHRANE SA NJOM, ovo joj NIJE OPROSTIO
Kraljica Margareta II, Foto: Jesper Sunesen/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

život iza uglađene fasade

ŽIVOT KRALJICE KOJA SE POVUKLA SA TRONA POSLE 52 GODINE: Muž nije hteo da ga SAHRANE SA NJOM, ovo joj NIJE OPROSTIO

Danska kraljica abdiciraće 14. januara

Objavljeno:

Vest da će danska kraljica Margareta II 14. januara ove godine abdicirati odjeknula je svetom. Ona je pre dve večeri u televizijskom novogodišnjem govoru saopštila da će predati krunu prestolonasledniku Frederiku.

Nakon toga krenule su mnoge špekulacije o tome šta se zapravo krije iza ove odluke, a jedna od njih je i njena želja da spase porodicu nakon afere svog sina koja je uzdrmala njegov brak sa princezom Meri.

Ali, mnogi se pitaju ko je zapravo danska kraljica Margareta II? Kakva se ličnost krije iza ove uglađene sredovečne dame?

Najraniji život

Aktuelna kraljica Danske rođena je 16. aprila 1940. godine, nedelju dana nakon što je nacistička Nemačka izvršila okupaciju Danske. Mnogima je princezin dolazak na svet bio simbol nade da će se zemlja osloboditi i stati na noge i da rat neće potrajati.

U vremenu kada je rođena Margareta važilo je pravilo da na presto dolaze samo muški naslednici. Međutim, njen otac kralj Frederik nije imao sinove i verovalo se da će ga naslediti njegov brat princ Knud.

Ali, 1953. godine zakon o agnatičkoj primogenituri je promenjen i dopušteno je da prestolonaslednica postane ćerka.

Krasljica MArgareta
foto: KELD NAVNTOFT / AFP / Profimedia

Na presto je stupila 1972. nakon smrti oca. Veoma je poštovana od strane Danaca i smatra se jednim od najobrazobanijih monarha na svetu.

Ono što je obeležilo njenu karijeru jeste protivljenje fundamentalističkom islamu, ali ne i islamu kao religiji.

Veoma je vešta sa četkicom i bojama na platnu, pa zbog toga mnogi pričaju da kojim slučajem nije postala kraljica, bila bi izvrsna profesionalna slikarka.

Kraljica je studirala praistorijsku arheologiju, ekonomoju i politikologiju. Govori nekoliko jezika. Udata je i ima dva sina: Frederika i Joakima. Kraljevski par ima i osam unuka.

Kraljica Margareta
foto: Jesper Sunesen/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Buran porodičan život

Tokom studentskih dana u Londonu, Margareta je poznala francuskog diplomatu Anrija de Laborda de Monpezata koji je u tom trenutku radio u Ambasadi Francuske.

Između njih se dogodila ljubav "na prvi pogled" i princeza se udala 10. juna 1967. godine, a njen De Monpezat je po Margaretinom stupanju na presto Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik od Danske.

Kraljica Margareta
foto: Francis Joseph Dean / imago stock&people / Profimedia

Međutim, njemu je to ozbiljno smetalo, on je želeo biti u očima svetske javnosti kralj-suprug, ali ne i samo "princ".

To je rezultiralo njegovom nesvakidašnjom odlukom da ne želi da jednog dana bude sahranjen sa svojom suprugom.

"Ako hoće da me sahrane pored nje, mora da me proglasi kraljem-suprugom – istakao je on. – Kraj priče. Ne zanima me.", izjavio je 2017. godine De Monzepat, pisao je Daily Mail.

Nezadovoljan sin

Kraljicu Margaretu naslediće njen stariji sin i prestolonaslednik princ Frederik, koji je u braku s princezom Meri od Danske i ima sina princa Kristijana i ćerku princezu Izabelu.

On, međutim, nije jedinac: Frederikov mlađi brat Joakim nedavno se našao u centru pažnje zbog majčine odluke da on više ne bude princ.

Princ Federik
foto: Hanne Juul/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U drugoj polovini 2022. godine kraljica Margareta saopštila je da Joakim i njegova supruga Mari ubuduće biti grof i grofica, a ne princ i princeza, kao i da više neće moći da se predstavljaju kao Njihova kraljevska visočanstva. Isto važi i za njihovo četvoro dece: Nikolaja (24), Feliksa (21), Henrika (14) i Atenu (11) .

Njeno zvanično objašnjenje bilo je da želi da "stanji kraljevsku porodicu".

– Svi smo veoma tužni. Nikada nije lako videti svoju decu kako su povređena. Dovedeni su u situaciju koju ne razumeju – nije krio ogorčenost (bivši princ) Joakim.

Borba sa zdravstvenim problemima

Danska kraljica imala je u prošlosti često zdravstvene tegobe i, štaviše, velike borbe.

Operisala je više puta desno koleno zbog povreda i osteroartritisa.

Kraljica Margareta
foto: Jesper Sunesen/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Otkrila je rak grlića materice 1994. godine, da bi se 2003. godine podvrgla se zbog spinalne stenoze operaciji koja je trajala čak 4,5 sata.

Zarazila se i kovidom tokom pandemije, na svu sreću u pitanju je bio blaži oblik.

Margareta je poznata i kao strastveni pušač, pa je od mladosti često viđana sa cigaretom u ruci i nje se nije odricala ni tokom najvećih zdravstvenih problema.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.