PREMINUO TVORAC ČUVENOG PIŠTOLJA! Izumeo je jedno od NAJPRODAVANIJIH oružja, a njegovo BOGATSTVO JE ENORMNO
Gaston Glok, Foto: GERT EGGENBERGER / AFP / Profimedia

POVUČENI MILIJARDER

PREMINUO TVORAC ČUVENOG PIŠTOLJA! Izumeo je jedno od NAJPRODAVANIJIH oružja, a njegovo BOGATSTVO JE ENORMNO

Uprkos popularnosti njegovog izuma, bio je povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na imanju pored jezera u Austriji

Objavljeno: 08:44h

Gaston Glok, austrijski inženjer koji je izumeo jedan od najprodavanijih pištolja na svetu, umro je u 94. godini, saopštila je danas njegova kompanija.

„Gaston Glok je zacrtao strateški pravac Glok grupe tokom svog života i pripremio ga za budućnost“, saopštila je kompanija dodajući da je njen lider sproveo revoluciju u svetu malokalibarskog oružja, ali i uspeo da uspostavi brend Glok kao globalnog lidera u industriji pištolja.

U saopštenju je navedeno da će se životno delo osnivača Gloka „nastaviti u njegovom duhu“. Glok je dizajnirao i patentirao lagani poluautomatski pištolj od devet milimetara, koji se lako punio i mogao da ispali 18 metaka, i ubrzo stekao lojalne sledbenike među vojnim i policijskim osobljem širom sveta.

Popularnost Glok pištolja dodatno je učvršćena američkom pop kulturom i pojavljivanjem u holivudskim blokbasterima, uključujući naučnofantastični akcioni film „Matriks 2“.

Ipak, uprkos popularnosti njegovog izuma, Glok je bio povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na imanju pored jezera u Austriji.

U medijima se pojavljivao retko, a naslovnim stranama osvanuo je prvi put kada je jedan od njegovih poslovnih saradnika pokušao da ga ubije krajem 1990-ih, ali i posle razvoda od njegove prve žene 2011. godine, i godinu dana kasnije, kada je objavljena knjiga o njegovom biznisu.

Glok, koji je rođen 1929. godine, studirao je mašinstvo na koledžu u Beču. Kasnije je osnovao posao sa robom široke potrošnje u gradu izvan austrijske prestonice, a početkom 1980-ih, posao se raširio na vojne zalihe.

Forbs je procenio Glokovo lično bogatstvo 2021. godine na 1,1 milijardu dolara u 2021. godini. Tokom godina, zagovornici kontrole oružja kritikovali su Glok kompaniju zbog popularizacije oružja koje je bilo lako sakriti, dok je istovremeno, u njega moglo da stane više metaka u odnosu na slične pištolje drugih proizvođača.

Glok je retko odgovarao na kritike aktivista za kontrolu oružja, a takođe je odbio da se pridruži drugim proizvođačima oružja koji su 2000. godine potpisali sporazum o dobrovoljnoj kontroli oružja sa vladom Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.