ORUŽJE KOJE JE UBICA KORISTIO U SVOM KRVAVOM PIRU KOŠTA 6.000 EVRA? Novi detalji masakra koji je pogodio čitav svet
David Kozak, Foto: češka policija

NOVE INFORMACIJE

ORUŽJE KOJE JE UBICA KORISTIO U SVOM KRVAVOM PIRU KOŠTA 6.000 EVRA? Novi detalji masakra koji je pogodio čitav svet

Bivši policijski inspektor i instruktor za obuku gađanja Pavel Černi rekao je za pomenuti list da za pušku koju je koristio napadač nije potrebno iskustvo.

Objavljeno:

Oružje koje je masovni ubica Davik Kozak koristio u svom krvavom piru košta 6.000 evra. Namenjen je za sportsko streljaštvo i za njegovu prodaju potrebna je dozvola.

Kako piše češki portal Seznam Zpravi, Kozak je verovano posedovao i drugo vatreno oružje.

Puška koju je ubica koristio spada u kategoriju visokotačnog, efikasnog i pouzdanog oružja. Prema rečima stručnjaka, njegova cena, uključujući dodatnu opremu, ide i do 6.000 evra.

„Reč je o pušci visokog kvaliteta sa efektivnim dometom od 600 do 800 metara. Uostalom, čak se i njegova patrona 7,62 mm koristi u oružanim snagama uglavnom za puške za precizno gađanje ili mitraljeze“, kaže stručnjak za oružje, koji nije želeo da otkrije identitet zbog osetljivosti teme.

Prema njegovim rečima, puška je namenjena za sportsko gađanje na dužim daljinama i ne može da se koristi za rafalnu paljbu.

Ta puška može legalno da se kupi uz dozvolu za oružje. Njegovu prodaju je odobrila policija. Pored toga, puška mora biti registrovana u policiji kako bi policija mogla da ima kontrolu i nad onim ko je pušku kupio i nad kupcem.

„Po ceni ove puške, napadač je lako mogao da kupi automatsku pušku na crnom tržištu“, kaže već citirani stručnjak. Prema njegovim rečima, ako napadač ima novac, oružje, motivaciju i odlučnost, on je u suštini nezaustavljiv.

„U vreme kada je kupio pušku, mislim da napadač nije imao nikakvih psihičkih problema, jer je očigledno ispunjavao sve uslove i prošao psihološke testove. U suprotnom, ne bi dobio dozvolu za oružje“, kaže on.

Prag, Pucnjava, Masakr, Češka
foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Po mišljenju drugih stručnjaka, napadi slični ovom nikada se ne mogu u potpunosti sprečiti.

Međutim, policija uvek analizira ove tragedije i njima prilagođava taktiku intervencije i opremu interventnih jedinica, iako je, kako dodaju stručnjaci, u Češkoj to veoma komplikovano zbog administracije i zakona.

Zbog toga interventne jedinice često nisu na vreme opremljene potrebnim naoružanjem i opremom. U ekstremnim slučajevima, napadač može biti bolje opremljen od policije koja taj dan patrolira.

Prag, Pucnjava, Masakr, Češka
foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kako piše list Aktualne.cz, policija je potvrdila da je napadač bio vlasnik oružja.

„Saznali smo da je on legalni vlasnik nekoliko komada vatrenog oružja. Nije pronađeno ništa sumnjivo u njegovoj prošlosti“, rekao je direktor policije Martin Vondrašek.

Takođe je rekao da je policija u zgradi fakulteta pronašla „ogroman arsenal oružja i municije“.

Bivši policijski inspektor i instruktor za obuku gađanja Pavel Černi rekao je za pomenuti list da za pušku koju je koristio napadač nije potrebno iskustvo.

Ne treba vam mnogo iskustva da biste kontrolisali takvo oružje kada pucate iz blizine. Nije mu (napadaču) bila potrebna nikakva posebna obuka da puca na ljude na toj udaljenosti. Ako je vežbao pucanje vazušnom puškom ili išao ‘airsoft’, bez problema bi mogao ovo da uradi“, kaže Černi.

Takođe je rekao da čak i da napadač nije imao oružje, našao bi drugi način da istrese svoj bes i mržnju.

„Uzmimo, na primer, avionsku nesreću 2016. godine kada je nemački pilot i pored psiholoških testova koje je prošao, namerno srušio avion ili ubica Olga Hepnarova, koja je koristila kamion kao oružje“, kaže Černi.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Policija još nije zvanično saopštila da li je ubica u napadu koristio oružje koje se nalazi na dostupnim fotografijama.

„Verovatno je u zgradi pucao iz pištolja, a ne iz te puške. Da je pucao u sebe, teoretski je moglo i iz puške, ali to bi bio umetnički podvig“, smatra instruktor.

U oružanom napadu u Pragu David Kozak je na Filozofskom fakultetu u četvrtak posle podne otvorio vatru iz puške i ubio 13 mahom studenata i osoblja fakulteta, a 14. žrtva je sam napadač koji se ubio.

Ovaj napad na fakultet je najgori u istoriji Češke. U Uherskom Brodu 2008. godine napadač je ubio osmoro ljudi, dok se slična tragedija dogodila i 2019. godine, kada je napadač iz bolnice u Ostravi ubio šest osoba.

Bonus video:

01:12

Pucnjava u školi na Vračaru

(Espreso/ Nova/ Jelena Spasojević/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.