STABILIZUJE SE SITUACIJA NA ISLANDU: Lava sve sporije TEČE i postaje BEZOPASNIJA
Island, Foto: EPA-EFE/Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

oglasila se islandska meteorološka kancelarija

STABILIZUJE SE SITUACIJA NA ISLANDU: Lava sve sporije TEČE i postaje BEZOPASNIJA

Vlasti su prošlog meseca evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik, oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika

Objavljeno:

Lava iz vulkana na Islandu u relativnoj blizini Rejkjavika sve sporije ističe, saopštila je danas islandska meteorološka kancelarija.

Sada deluje kao da poslednja erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi neće ugroziti obližnji grad, koji je evakuisan nakon poslednjih zemljotresa, preneo je Rojters.

Erupcija je kasno u ponedeljak na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, izbacila lavu i dim više od 100 metara u vazduh, nakon nedelja iščekivanja otkad je prvi put podignuta uzbuna zbog seizmičke aktivnosti.

Vlasti su prošlog meseca evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik, oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, ali su im dozvolile da se povremeno vraćaju kako bi proverili kuće, koje su ugrožene podrhtavanjem.

Erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla bi da se završi tokom vikenda ili sledeće nedelje, ali bi tokovi lave mogli da se nastave sporim tempom nedeljama ili mesecima, kaže vanredni profesor na Institutu za Nauke o Zemlji na Univerzitetu Islanda Halldor Geirson.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Vlada je saopštila da je malo verovatno da će to uticati na letove, čime je ublažila bojazan od ponavljanja haosa u vazdušnom saobraćaju izazvanog pepelom iz ranije islandske vulkanske erupcije 2010. godine.

Bonus video:

01:46

NEBO SE ZACRVENI I KREĆE PAKLENA SCENA: Snimljen trenutak erupcije vulkana na Islandu, u sekundi ističe 200 KUBIKA LAVE

(Espreso/Telegraf.rs/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.