OVO SU NAJOPASNIJI PRAZNICI ZA VOZAČE: Tokom jednog stradalo je čak 619 osoba! (INFOGRAFIKA)
Vožnja tokom praznika, Foto: EPA-EFE ANDY RAIN, EPA SPANISH ROYAL HOUSEHOLD, EPA-EFE Mario Guzmán

situacija u americi

OVO SU NAJOPASNIJI PRAZNICI ZA VOZAČE: Tokom jednog stradalo je čak 619 osoba! (INFOGRAFIKA)

U Americi veliki broj saobraćajnih nesreća dešava se tokom velikih praznika, što dovodi do povećane zabrinutosti nadležnih

Objavljeno:

Dan zahvalnosti i Dan nezavisnosti su najrizičniji praznici za vozače u Sjedinjenim Američkim Državama u 2023. godini, piše Statista. Umor, otežana i nepažljiva vožnja tokom praznika, svake godine povećava broj smrtnih slučajeva u saobraćaju tokom tih perioda. Ali, mnogi smrtni slučajevi koji se dešavaju na američkim putevima se mogu sprečiti, navodi američki Nacionalni savet za bezbednost.

Pišući tekst 22. novembra ove godine, novinarka Statiste navodi podatke da Nacionalni savet za bezbednost strahuje da se u tada narednih pet dana može dogoditi čak 507 smrtnih slučajeva u saobraćaju.

Prema poslednjim procenama, tokom višednevnih proslava Dana nezavisnosti, 2023. godine zbog saobraćajnih nezgoda život je izgubilo 619 osoba.

Vožnja
Vožnjafoto: Dustin Safranek / Zuma Press / Profimedia

Božić 2018. godine kao i Nova godina i Dan nezavisnosti 2019. godine proslavljali su se u periodu od četiri, pet dana, a isti je slučaj i sa Danom zahvalnosti, koji uvek pada u četvrtak.

No, 4. jul je i ubedljivo bio najsmrtonosniji praznik za vozače, dok su statistike za ostale praznike pokazivale da je smrtnost tih dana manja, uprkos tome što Dan sećanja i Praznik rada u Americi uvek traju od tri do pet dana.

Naravno, veći broj smrtnih slučajeva tokom svih praznika povezan je sa vožnjom u alkoholisanom stanju.

Američki praznici koji su najopasniji za vozače
Američki praznici koji su najopasniji za vozačefoto: Espreso ilustracija

Imajući to u vidu američki Savet predlaže strategije za izbegavanje vožnje pod uticajem alkohola. Pored logičnog ustupanja volana treznoj osobi ili pronalažanje alternativnog prevoza, savetuje se i korišćenje takozvane defanzivne vožnje, potom obavezno vezivanje pojasa, izbegavanje gužvi i izbegavanje vožnje pri umoru.

Bonus video:

02:18

POSLE TRAGEDIJE U NIŠU, BAHATI VOZAČI NE STAJU! Vulin: Za samo šest dana napravljeno više od 4000 prekršaja (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Statista/ Katharina Buchholz/ National Safety Council/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.