STIGAO ODGOVOR ORBANU NAKON BRUTALNIH PRETNJI OVOJ ZEMLJI: Sevale uvrede
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

oštro

STIGAO ODGOVOR ORBANU NAKON BRUTALNIH PRETNJI OVOJ ZEMLJI: Sevale uvrede

Bugarska ukida akcize na tranzit ruskog gasa, jer Mađarska preti vetom na njeno članstvo u Šengenu

Objavljeno: 18:15h

Vlasti u Bugarskoj su odlučile da ukinu akcize na tranzit ruskog gasa nakon što je Mađarska zapretila da će staviti veto na članstvo zemlje u Šengenu, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Prema njegovim rečima, uvođenje akciza je bio skandalozan i neprijateljski korak, koji je u potpunosti protivurečan sa pravnim pravilim EU i koji može da zaustavi snabdevanje gasom Mađarske, Srbije i Severne Makedonije, što su vlasti u Bugarskoj „ismejavale“.

Gas
Gasfoto: Profimedia

"Bugarima smo stavili do znanja da ako nastave da ugrožavaju energetsku bezbednost Mađarske, mi ćemo onda staviti veto na njihovo članstvo u Šengen zoni. S obzirom na to da će se ta odluka donositi sledeće nedelje, neočekivano su počeli da pokušavaju da promene zakon. Ako, zaista, promene taj zakon, onda ćemo i mi povući svoju odluku o vetu", rekao je Sijarto.

Ranije je bivši premijer BugarskeBojko Borisov, u razgovoru sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, izjavio da će Sofija ukinuti akcize na tranzit ruskog gasa na svojoj teritoriji na zahtev Mađarske.

Bonus video:

02:32

ŠTA ZA SRBIJU ZNAČI UKIDANJE TAKSI NA GAS IZ BUGARSKE? Rabrenović: Mudra odluka, doneće benefite svima, VELIKO HVALA MAĐARSKOJ

(Espreso / Sputnik /Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.