SNEŽAN APOKALIPSA U KINI: Temperature padaju na minus 40, ogromna hladnoća zatekla građane
Sneg u Kini, Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES

vremenska nepogoda

SNEŽAN APOKALIPSA U KINI: Temperature padaju na minus 40, ogromna hladnoća zatekla građane

Talas hladnog vremena zahvatio je veći deo Kine

Objavljeno:

Talas hladnog vremena zahvatio je veći deo Kine, s temperaturama ispod nule, što je primoralo vlasti da zatvore autoputeve ili ograniče saobraćaj u nekoliko provincija, posle više sudara na zaleđenim deonicama puteva.

Prema prognozi kineskog Nacionalnog meteorološkog centra, očekuje se da će temperature pasti ispod minus 40 stepeni Celzijusa u delovima severoistočne provincije Hejlongjang i u regionu Sinđang na severozapadu zemlje, kao i u Unutrašnjoj Mongoliji i provincijama Gansu i Ćinghaj.

Talas hladnoće započeo je početkom nedelje i kreće se od severa Kine prema jugu i očekuje se da temperature padnu još niže tokom vikenda, dok meteorolozi najavljuju kišu i sneg, prenosi Rojters.

Trajekti i neki autobusi privremeno su obustavljeni u Šangaju, gde se preko vikenda očekuju temperature oko minus 6 stepeni.

Sneg, Kina
foto: ANDRES MARTINEZ CASARES

Peking i provincije Đangsi i Šansi su takođe preduzele mere da bi sačuvale voće i povrće od smrzavanja, javljaju kineski državni mediji.

Sudar dva vozila metroa, 515 povređenih

Dva vozila metroa sudarila su se u Pekingu, gde je veliki sneg napadao na koloseke, nakon čega je 515 osoba prevezeno u bolnicu, od kojih 102 sa prelomima kostiju, saopštile su gradske vlasti.

Od povređenih, 25 su bili pod nadzorom, a 67 je ostalo na daljem bolničkom lečenju.

Nesreća se dogodila u četvrtak uveče u zapadnom, brdskom delu grada, na nadzemnom delu pruge, na ruti metro linije Čangping, javlja AP.

U prednjem vozilu se zbog klizavog koloseka aktiviralo automatsko kočenje, ali su onom iza njega, koje se nalazilo na silaznoj deonici, proklizali točkovi i nije uspelo da zakoči na vreme.

Neuobičajeno obilan sneg počeo je da pada u sredu, što je tada dovelo do obustave saobraćaja i zatvaranje određenih škola.

Upozorenja ostaju na snazi zbog poledice na putevima, ekstremne hladnoće i najavljenih daljih padavina i očekuje se da temperature tokom noći padnu na -11 stepeni Celzijusa, javlja AP.

Nisu prijavljeni smrtni slučajevi u zimskim olujama koje su zahvatile severnu Kinu, gde će temperature u određenim provincijama opasti na -40 stepeni.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.