ORBAN GURNUO PRST U OKO EVROPSKOM SAVETU: Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini!
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

lider mađarske povukao drastičan potez

ORBAN GURNUO PRST U OKO EVROPSKOM SAVETU: Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini!

Orban je ranije izjavio da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i da Mađarska ne može da se saglasi sa tom odlukom

Objavljeno:

Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom.

- Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini - napisao je noćas mađarski premijer Viktor Orban na mreži X, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu.

- Vratićemo se na to pitanje sledeće godine nakon odgovarajuće pripreme - dodao je Orban.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prethodno je naglasio da će Kijev bez finansijske podrške Zapada gotovo sigurno izgubiti rat s Rusijom i zahteva novu rundu evropske pomoći od 50 milijardi evra.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da ima još vremena i da Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedelja, javlja BBC.

On je izrazio nadu da će dogovor o pomoći Ukrajini biti postignut početkom sledeće godine, odnosno krajem januara, kao i da trenutno Ukrajina ima podršku 26 članica, ali da davanje finansijske pomoći zahteva saglasnost svih država EU i da bez Mađarske saglasnosti konačna odluka ne može biti doneta.

Viktor Orban
foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Evropski savet juče je odlučio da započne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom, a da status kandidata za članstvo u Uniji dodeli Gruziji.

Orban je ranije izjavio da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i da Mađarska ne može da se saglasi sa tom odlukom, ali je, kako bi omogućio da ta odluka bude doneta, napustio salu tokom odlučivanja i nije učestvovao u njenom donošenju.

Predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel potvrdio je da se ostalih 26 lidera zemalja članica složilo oko paketa pomoći za Ukrajinu, kao i širih budžetskih predloga za blok, iako Švedska još uvek treba da konsultuje svoj parlament. Njegov potparol je dodao da se tih 26 zemalja takođe jednoglasno složilo po pitanju otvaranja pristupnih pregovora s Kijevom, navodi BBC.

Bonus video:

04:02

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ukrajina je BIVŠA iz OVA tri razloga! Rakić uzvratio: Samo Rusi koriste taj izraz

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.