POSLEDNJA KIŠA METEORA U 2023. GODINI! Čeka nas pravi SPEKATAL na nebu, večeras će ZVEZDE PADALICE obasjati NEBO
Nebo, Foto: Profimedia

NESTVARAN TRENUTAK

POSLEDNJA KIŠA METEORA U 2023. GODINI! Čeka nas pravi SPEKATAL na nebu, večeras će ZVEZDE PADALICE obasjati NEBO

Iako je oko šest nasumičnih meteora vidljivo svakog sata sa bilo koje lokacije na Zemlji, meteorske kiše su mnogo intenzivnije

Objavljeno:

Gledaoci zvezda čekaju pravu poslasticu ove večeri - poslednju kišu meteora u ovoj godini. Geminidi će ove večeri dostići svoj zaslepljujući vrhunac sa čak 150 raznobojnih zvezda padalica svakog sata.

Uslovi će biti odlični da se uhvati ovaj dugin displej, tako da će biti vredno podnošenja hladnog vremena. Gledanje poslednje i najsjajnije meteorske kiše iz 2023. ne može biti lakše - i što je najbolje od svega, neće vam ni trebati nikakva posebna oprema.

Meteori, poput onih u Geminidima, uzrokovani su sitnim fragmentima svemirskog otpada koji udaraju u našu atmosferu brzinom od 43 milje u sekundi (70 km/s).

Iako je oko šest nasumičnih meteora vidljivo svakog sata sa bilo koje lokacije na Zemlji, meteorske kiše su mnogo intenzivnije.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

Geminidi su jedinstveni po tome što ne potiču iz komete, već su sastavljeni od krhotina sa asteroida zvanog 3200 Paeton.

Međutim, naučnici još uvek raspravljaju da li Paeton uopšte treba smatrati asteroidom. Dok je Paeton napravljen od stene poput asteroida, on se ne kreće kao jedan i zapravo se ponaša mnogo više kao kometa.

Neki naučnici stoga tvrde da bi ga zaista trebalo klasifikovati kao potpuno novi tip nebeskog objekta koji se zove stenska kometa.

Bonus video:

02:15

ZA TRI, DVA, JEDAN, POLEĆE! NOVOPAZARSKO NEBO PREKRILO 5.200 BALONA: Broj nosi TRAGIČNU SIMBOLIKU, a evo ŠTA GRAĐANI PORUČUJU

(Espreso/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.