PREMINUO MILJENKO GRGIĆ, OPRAŠTAMO SE OD KRALJA "ŠARDONEA"! U Ameriku stigao sa 32 dolara, pa...
Miljenko Majk Grgić, Foto: Printscreen/Youtube/WinoWoman

tuga

PREMINUO MILJENKO GRGIĆ, OPRAŠTAMO SE OD KRALJA "ŠARDONEA"! U Ameriku stigao sa 32 dolara, pa...

Rođen 1923. godine u malom selu kod Metkovića, Grgić je odrastao kao jedan od jedanaestoro dece u porodici vinara

Objavljeno: 10:56h

Miljenko Majk Grgić, poznat i kao kralj šardonea doline Napa, preminuo je juče u 101. godini. Predstavnik vinarije Grgić Hils Estate potvrdio je njegovu smrt, a vest su preneli kalifornijski mediji.

Navode da je Grgić bio imigrant iz bivše Republike Jugoslavije i suosnivač jedne od najpoznatijih vinarija u Napi, Grgič Hils, 1977. godine. Imao je važnu ulogu u podizanju konkurentnosti doline Napa, koja je danas jedna od najpoznatijih vinskih regiona na svetu.

U Ameriku stigao sa 32 dolara

Njegov najznačajniji doprinos je onaj iz 1976. godine, kada je šardone koji je napravio kao vinar Šato Montelena nadmašio vrhunska bela vina iz Francuske na čuvenoj pariskoj slepoj degustaciji.

Rođen 1923. godine u malom selu kod Metkovića, Grgić je odrastao kao jedan od jedanaestoro dece u porodici vinara. Njegov pradeda, deda i otac bavili su se trgovinom, a Grgić je svoje prvo grožđe zgazio sa tri godine.

Da bi nastavio porodičnu tradiciju, studirao je enologiju i vinogradarstvo na Hrvatskom univerzitetu u Zagrebu, gde ga je profesor inspirisao da sanja o Kaliforniji, nazvavši je rajem. Godine 1954. napustio je Jugoslaviju i preko Nemačke i Kanade otišao u Kaliforniju. Tamo je stigao 1958. sa malim koferom i 32 dolara u cipeli.

Njegove stvari izložene u Nacionalnom muzeju američke istorije

Grgić je imao sreće, počevši od vinarije Christian Brothers, uspeo je da uđe u vinske krugove na početku zlatnog doba vina Nape, i za razliku od mnogih drugih u to vreme, formalno je studirao vinarstvo. Godine 1972. udružio je snage sa bogatim advokatom Džejmsom Baretom, koji je obnavljao vinariju Chateau Montelena, postajući njegov glavni vinar i partner.

Zatim je 1977. osnovao Grgich Hills Estate sa Austin Hills of Hills Bros. 1980. godine, samo dve godine nakon što je nova vinarija osnovana, prva berba šardonea Grgich Hills zauzela je prvo mesto na Velikom čikaškom šardoneu, osvojivši vrhunske nagrade u odnosu na više od 200 drugih iz celog sveta. Od tog trenutka Grgić je dobio titulu kralja šardonea, poznat po svojoj prepoznatljivoj beretki umesto krune.

Flaša njegovog pobedničkog Chateau Montelen Chardonnai iz 1973. godine, zajedno sa njegovim originalnim sandukom i jednom od njegovih beretki, izložena je u Smitsonianovom Nacionalnom muzeju američke istorije. Uvršteni su i u knjigu The Smithsonian's Histori of America u 101 predmetu.

Kontroverze

Godine 2003. Grgića su tužile tri bivše zaposlene, dve sestre koje su tvrdile da ih je seksualno uznemiravao kada su imale 17 i 19 godina, i računovođa koja je tvrdila da je otpuštena jer je tražila od Grgića da prestane da ih seksualno zlostavlja.

Grgić je tada negirao te tvrdnje, nazivajući svoje ponašanje „starim svetskim običajima“, u intervjuu za The Chronicle. Stranke su se nagodile vansudskim putem 2004.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.