OPASNA BAKTERIJA STIGLA KOD KOMŠIJA: Izaziva JEZU kod lekara širom sveta, evo KAKO SE ŠIRI
Bakterija, Foto: Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia

velika opasnost po zdravlje ljudi

OPASNA BAKTERIJA STIGLA KOD KOMŠIJA: Izaziva JEZU kod lekara širom sveta, evo KAKO SE ŠIRI

U Rumuniji sada strahuju od porasta broja infekcija

Objavljeno:

Bakterija koja izaziva jezu kod lekara širom sveta, a nakon drastičnog skoka broja obolelih u Kini, Danskoj i SAD, sada je stigla i u susednu Rumuniju. U pitanju je mikoplasma pneumonia.

Ove godine veliki broj obolelih zabeležen je među decom, uzrasta 8, 9 godina, ali su zabeleženi slučajevi i kod starije dece, ali i odraslih.

Kod dece bolest se manifestuje glavoboljom i suvim grlom, a neretko i temperaturom i kijavicom. Bilo je slučajeva kada su se oboleli žalili na crvenilo očiju i osećaj mučnine i povraćanje.

Bakterija se širi kapljično, zbog čega lekari savetuju da se izbegavaju mesta sa puno ljudi. Najčešće do zaražavanja dolazi u velikim kolektivima - školama, vrtićima, institucijama gde veliki broj zaposlenih sedi u istoj prostoriji.

Mikoplazma može da izazove atipičnu upalu pluća, a naziva se atipična pneumonija jer se prilikom slušanja pluća sa stetoskopom ne čuje.

Bakterija
foto: Shutterstock

Podsetimo, nedavno je Holandija objavila da se bori sa talasom obolelih od upale pluća, a slična situacija je i u Švedskoj.

Danski Statens Serum Institut istakao je da su se stope utrostručile u poslednjih pet nedelja i da će ove zime više dece biti zaraženo.

Ono što je drugačije u odnosu na klasičnu upalu pluća jeste što antibiotici na bazi penicilina ne utiču na ovu bakteriju.

Istraživači iz danskog instituta su istakli da su ovu bolest očekivali već neko vreme i da epidemija nije neuobičajena, te da Dansku pogađa najčešće u jesen i ranu zimu.

"Poslednje četiri godine broj obolelih od mikoplasme je bio izrazito nizak i nije neobično da sada imamo epidemiju", rekla je Hane-Dort Emborg, naučnica-istraživač iz tog danskog instituta.

Ona navodi da je to bilo očekivano nakon što su zemlje bile zatvorene tokom korone i da je nedavni skok moguć jer deca nisu preležala viruse tokom pandemije.

"Upravo zato što je broj bio nizak u poslednje tri i po godine, sad očekujemo da broj skoči jer je dosta dece koja nisu bila u dodiru sa virsom", istakla je ona.

Dodala je da je porast zabeležen i u Švedskoj, kao i u Singapuru.

Bonus video:

03:32

OPASNA BAKTERIJA LEGIONELA VREBA IZ KLIME: Može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i zato redovno SERVISIRAJTE uređaj

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.