ORBAN IMAO OŠTAR RAZGOVOR SA ZELENSKIM: Predsednik Ukrajine stavio SVE KARTE NA STO, evo o čemu je REČ
Viktor Orban i Volodimir Zelenski, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

susret dva lidera

ORBAN IMAO OŠTAR RAZGOVOR SA ZELENSKIM: Predsednik Ukrajine stavio SVE KARTE NA STO, evo o čemu je REČ

Ovo bi mogla da bude presudna nedelja za Ukrajinu

Objavljeno:

Vladmir Zelenski juče je imao kratak, ali očigledno intenzivan razgovor sa čovekom koji preti da blokira evropske aspiracije Ukrajine. Naime, ukrajinski predsednik se juče sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na inauguraciji novog argentinskog predsednika.

Orban se, podsetimo, glasno usprotivio napretku zahteva Kijeva za ulazak u EU. Sada postoje strahovi od diplomatskog debakla kasnije ove nedelje. Samo profesionalni čitaoci sa usana mogli su da razumeju šta je rečeno u razgovoru Zelenskog i Orbana, čoveka koji se smatra „lošim dečkom“ EU.

Razgovor između Zelenskog i Orbana dolazi uoči onoga što bi se moglo pokazati kao ključna nedelja za ukrajinske ratne napore, možda čak i poslednja šansa za uspeh u odbrani Ukrajine od ruske agresije.

Naime, Zelenski će sutra krenuti u Vašington kako bi pokušao da spase američki paket pomoći za odbranu vredan 60 milijardi dolara. Američki predsednik Džo Bajden poziva zakonodavce da odobre finansiranje, ali pomoć se uplela u unutrašnju, partijsku politiku.

Druga poseta Zelenskog Beloj kući mogla bi biti odlučujuća

Biće to druga poseta ukrajinskog lidera Beloj kući od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Prethodna je bila u septembru prošle godine. Paket je trenutno u zastoju u Kongresu, suočavajući se sa protivljenjem republikanaca koji tvrde da bi više novca trebalo da ide za domovinsku bezbednost na granici između SAD i Meksika.

Viktor Orban
foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Glasanje u Senatu prošle nedelje blokiralo je paket koji je uključivao finansiranje Ukrajine. Očekuje se da će predsednik Zelenski razgovarati i sa Majkom Džonsonom, novim republikanskim predsednikom Predstavničkog doma, tokom posete Vašingtonu, piše Index.

Podsetimo, prošle nedelje Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, upozorila je da je njena zemlja u „smrtnoj opasnosti“ bez pomoći Zapada.

Orbanova pretnja

Lideri EU će se u četvrtak okupiti u Briselu, gde je planirano da se da zeleno svetlo za početak zvaničnih pristupnih pregovora Ukrajine.To je sledeći korak na dugom putu ka punopravnom članstvu u EU, iako nema garancija za uspeh.

Trebalo je da bude potpisan i paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra – u kreditima i grantovima. Međutim, Viktor Orban je zapretio da će sprečiti i jedno i drugo, što je izazvalo frustraciju u prestonicama EU i gnev u Kijevu.

Orbanovi kritičari ga nazivaju portparolom Vladimira Putina, pošto je održao veze sa ruskim predsednikom uprkos odluci Moskve da pokrene sveopštu, krvavu invaziju na Ukrajinu. Uprkos odobravanju uzastopnih paketa sankcija Moskvi, Orban se takođe izjasnio protiv slanja više novca i oružja Ukrajini.

Nedelja velikih uloga za Ukrajinu

On tvrdi da šefovi EU „nasilno postiču“ pridruživanje Ukrajine i pozvao na „stratešku debatu“ o ukupnom pristupu bloka. Čak je kandidata za članstvo opisao kao „jednu od najkorumpiranijih zemalja na svetu“.

To je tvrdnja koja izaziva gnev u Kijevu, s obzirom da je Orban optužen za urušavanje demokratskih standarda u sopstvenoj zemlji. Neki veruju da mađarski lider koristi Ukrajinu kao manu za pregovaranje da pokuša da izvuče još novca iz EU.

Ovo je nedelja sa visokim ulozima za Ukrajinu, a zvaničnici kažu Kijevu da će odluka o pregovorima o članstvu imati veći uticaj na moral nego ekonomska pomoć EU. Zelenski je napisao na Ks, nekadašnjem Tviteru, da će to imati „značajan uticaj na motivaciju ukrajinskog društva i vojske“.

Istina, postoje zemlje EU – osim Mađarske – koje imaju rezerve prema širenju bloka. Ali, prema rečima jednog diplomate iz Brisela, Budimpešta je ta koja, bar za sada, jedina blokira nastavak ukrajinskog puta: „Reč je zapravo o 26 protiv jednog.

Bonus video:

00:30

ORBAN SE OBRATIO VUČIĆU U NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.