ERDOGAN POTPISAO VAŽAN DOKUMENT SA OVIM MOĆNIKOM! Odmah su se OGLASILI i PORUČILI SVIMA OVO!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

saradnja dve zemlje

ERDOGAN POTPISAO VAŽAN DOKUMENT SA OVIM MOĆNIKOM! Odmah su se OGLASILI i PORUČILI SVIMA OVO!

Erdogan je u prvoj zvaničnoj poseti Atini od 2017. godine

Objavljeno:

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Atini u četvrtak potpisana je deklaracija o dobrosusedskim odnosima dve države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

Turski predsednik je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Micotakisom izjavio da „ne postoji nijedan problem koji ne može da se reši“ između Turske i Grčke, regionalnih rivala među kojim su odnosi decenijama zategnuti.

Micotakis je rekao da oseća „istorijsku odgovornost da iskoristi ovu priliku da dovede dve države rame uz rame, baš kakve su i granice dve države“, izvestili su mediji.

U deklaraciji o dobrosusedskim odnosima se navodi da su se dve države opredelile na to da neguju prijateljske odnose, da se međusobno poštuju, žive u miru i razumevanju i da rešenja za svaki spor traže u skladu sa međunarodnim pravom.

1 / 2

Grčki i Turski ministri su tokom zvanične posete potpisali 15 sporazuma, među kojima je i dogovor o jednogodišnjem viznom programu koji bi omogućio turskim turistima da posećuju obližnja grčka ostrva bez potrebe da za to podnose zahtev za dozvolu.

„Nadamo se da ćemo naše probleme rešiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusedskim odnosima u okviru međunarodnog prava“, rekao je Erdogan i dodao da će biti „u interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rešavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu“.

Micotakis je rekao da su njihovi bilateralni odnosi u prošlosti doživljavali turbulencije koje su ponekad bile opasne i da je važno ostati na „mirnijem putu“ na kome se dve države nalaze već nekoliko meseci.

U razgovoru sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu, Erdogan je izrazio nadu da će današnji sastanak o strateškoj saradnji Turske i Grčke biti prilika za „novu eru u odnosima dve zemlje“.

Erdogan je u prvoj zvaničnoj poseti Atini od 2017. godine, nakon višegodišnjih tenzija između dve zemlje.

Bonus video:

04:48

OVE DOGOVORE PUTIN ZAHTEVA DA SE ISPUNE, DA BI SKLOPIO SPORAZUM! Dimitrijević: Erdogan je doneo mnogo benefita Turskoj sastankom

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.