ŠTA JE U STVARI TERITORIJA ZBOG KOJE SE SVI PLAŠE NOVOG KRVAVOG SUKOBA? Od kolonijalizma do danas JEDNO JE SIGURNO
Nikolas Maduro, Foto: EPA/Miguel Gutierrez

istorija sukoba

ŠTA JE U STVARI TERITORIJA ZBOG KOJE SE SVI PLAŠE NOVOG KRVAVOG SUKOBA? Od kolonijalizma do danas JEDNO JE SIGURNO

Istorija sukoba za teritoriju Esekibo počela je sredinom XIX veka

Objavljeno:

Kada su građani Venecuele glasali da ova država ima suverenitet nad teritorijom Esekiba, ceo svet se uplašio novog sukoba.

Naime, po otkriću velike količine nafte kraj obale Esekiba 2015. godine, započele su tenzije između Venecuele i Gvajane, a skoro je raspisan referendum na kome je 95% Venecuelanaca glasalo da ta teritorija treba da bude u sastavu države u kojoj žive.

Šta je Esekibo?

Esekibo je teritorija pod upravom Gvajane, ali osporena od strane Venecuele. Teritorija se nalazi u slivu reke Esekibo.

U španskoj kolonizaciji Esekibo je bio deo tog kraljevstva, potom holandske vlasti, da bi na kraju postao deo Velike Britanije.

Kako je Esekibo izgledao na početku sukoba
Kako je Esekibo izgledao na početku sukobafoto: Vikipedija/ Гвајана Есекиба

Spor oko tog područja počeo je 1841. godine, piše The Global Americans, kada je venecuelanska vlada osporila liniju Šomburg, granicu koja je Ujedinjenom Kraljevstvu dala kontrolu nad ušćem reke Orinoko, a koju je razgraničila britanska ekspedicija poslata da definiše granice teritorije Gvajane kupljene od Holandije.

Tako je nastao teritorijalni spor između nezavisne Venecuele i Britanskog carstva, a osamostaljenjem Gvajane, spor se nastavlja između Venecuele i Gvajane.

U trenutku kada se dešava jedna od prvih "Venecuelanskih kriza" 1895. godine, dolazi do mešanja Sjedinjenih Američkih Država devedesetih XIX veka, te je postignuto potpisivanje arbitražnog dogovora nazvanog Vašingtonski sporazum (1897) i time je izbegnuta opasnost da ovaj teritorijalni spor preraste u ratni sukob.

Ranija mapa oblasti
Ranija mapa oblastifoto: Wikipedia/ Guayana Esequiba

Naravno, istorija nas uči da jedan sporazum ne rešava previranja, te se tenzije nastavljaju i tokom XX veka. Da bi se te tenzije smirile, Ženevskim sporazumom između Venecuele i Gvajane, koji je postignut 17. februara 1966. godine, utvrđeno je da se obe strane slažu u pronalaženju praktičnog, mirnog i zadovoljavajućeg rešenja spora.

Kao što se sada jasno vidi, taj sporazum je bio privremen.

Trenutna situacija

Kako je Venecuela obnovila svoja potraživanja za regijom Esekibo, brazilska vojska raspoređena je duž granice sa Venecuelom, pod krilaticom da „garantuje nepovredivost teritorije“.

Imajući u vidu da određene države u blizini Venecuele održavaju dugogodišnji dobar odnos sa Zapadnim silama, jasno je zašto analitičari strahuju od mogućeg rasplinjavanja sukoba.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:48

VENECUELA JE ISPROVOCIRANA! MOGU SAMO DA UŠETAJU U GVAJANU Gajić: Pitanje Kosova i Metohije je pokrenulo domino efekat u svetu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.