Kina, Japan i Južna Koreja postigli dogovor o stvaranju uslova za sastanak lidera
Foto: Kineska medijska grupa

sastanak

Kina, Japan i Južna Koreja postigli dogovor o stvaranju uslova za sastanak lidera

Vang je pozvao tri zemlje da urade više da igraju aktivnu ulogu u promovisanju regionalnog i globalnog razvoja

Objavljeno:

Kina, Japan i Republika Koreja (ROK) složili su se u nedelju da stvore uslove za sastanak lidera u trenutku kada su se ministri inostranih poslova suseda sastali u lučkom korejskom gradu Busanu.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da trilateralna saradnja ima "čvrst temelj, robusnu potražnju, ogroman potencijal i široke izglede", tokom govora na 10. Trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova.

Vang je pozvao tri zemlje da urade više da igraju aktivnu ulogu u promovisanju regionalnog i globalnog razvoja, s obzirom na ubrzane promene do sada neviđene u jednom veku i spor ekonomski oporavak.

"Kina će nastaviti da se pridržava osnovne politike svoje diplomatije u susedstvu, da sprovodi prijateljstvo i partnerstvo sa svojim susedima i radi sa ROK-om i Japanom kako bi pogurala saradnju tri zemlje na pravi put i učinila je zdravom, stabilnom i održivom za novi doprinos miru i prosperitetu regiona i sveta", rekao je.

Vang je naglasio značaj međusobnog poštovanja razvojnog puta i suštinskih interesa, pravilnog rešavanja osetljivih pitanja i održavanja čvrstih bilateralnih odnosa kako bi se postavio čvrst temelj za sveobuhvatan nastavak i dugoročni stabilan razvoj trilateralne saradnje.

"Tri zemlje bi trebalo da ponovo pokrenu pregovore o sporazumu Kine i Japana i J. Koreje o slobodnoj trgovini kako bi se održao zamah regionalne ekonomske integracije", rekao je "Kina, Japan i ROK treba da ojačaju saradnju na najsavremenijim naučnim i tehnološkim poljima, kao što su veliki podaci, blockchain i veštačka inteligencija i da rade jedni sa drugima na održavanju stabilnosti industrijskih i lanaca snabdevanja".

Pozvao je tri zemlje da, pored ostalih, prošire razmenu ljudi i ubrzaju saradnju na polju suočavanja sa ostarelim stanovništvom i klimatskim promenama. Prema rečima ministara inostranih poslova J. Koreje i Japana, tri zemlje bi trebalo da pojačaju komunikaciju i razmenu, promovišu saradnju na raznim poljima i donesu vidljivije rezultate svojim narodima.

"Tri zemlje mogu da sprovedu suštinsku i buduću saradnju na polju ekonomije, trgovine, nauke i tehnologije, digitalne transformacije, kulturne razmene, zaštite životne sredine, starenja i drugih oblasti", saopštili su ministar inostranih poslova J. Koreje Park Đin i japanski ministar inostranih poslova Joko Kamikava.

Trojica ministara inostranih poslova složili su se da saradnja između Kine, Japana i J. Koreje može da ide dalje od severoistočne Azije i igra pozitivnu ulogu u miru i prosperitetu regiona i sveta.

(Espreso / Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.