"LETEO SAM KAO BOG": Lažni pilot iz Švedske bez dozvole vozio avione 13 GODINA, a evo kako je OBMANUO SVE REDOM
Foto: NEMANJA NIKOLIĆ

HIT HITOVA

"LETEO SAM KAO BOG": Lažni pilot iz Švedske bez dozvole vozio avione 13 GODINA, a evo kako je OBMANUO SVE REDOM

Holandski zvaničnici su, najzad, te 2010. godine uhapsili Salmea

Objavljeno:

Milion putnika prevezao je Šveđanin Tomas Salve, koji je punih 13 godina radio kao kao pilot sa lažnom dozvolom!

U aviosaobraćaju se i danas prepričava njegova priča. Bio je kopilot, pa kapetan, a nikada niko nije posumnjao u njegove letačke sposobnosti.

Holandski zvaničnici su, najzad, te 2010. godine uhapsili Salmea, švedskog "pilota" koji je upravljao putničkim avionima punih 13 godina koristeći lažnu dozvolu, saopštila je tada policija.

Pripremao se da poleti za Ankaru, a onda je stigla dojava

Posle dojave koju su uputile švedske vlasti, holandska policija privela ga je na amsterdamskom aerodromu Šipol, dok se pripremao da poleti za Ankaru avionom "boing 737" sa 101 putnikom, navodi se u policijskom saopštenju!

Batajnica, Pilot, Avion
foto: Tamara Trajković

Salme je ranije posedovao dozvolu samo za upravljanje manjim avionima, ali mu je i ona istekla. Tada je zadržan u pritvoru.

Tomas je 13 godina leteo putnicima bez pilotske dozvole. Sve je prevario. Aviokompanije, kolege, porodica i prijatelji.

Šveđanin Tomas Salme kasnije je sve priznao u jednom intervjuu. Najpre je rekao šta se dogodilo kad je došao na razgovor u kompaniju. - Izrekao sam reči molitve i onda niko ne bi pažljivije proveravao moj papir, kaže.

Bez obrazovanja leteo 10.000 sati

Progovorio je za medije, dve godine posle njegovog hapšenja na aerodromu Šiphol u Amsterdamu. Pošto je policija ušla u kokpit, Salme je morao da ostavi svoju uniformu i putnike - zauvek.

Bez ikakvog formalnog obrazovanja, Tomas je ostavio 10 000 sati leta iza sebe, prevezao milion putnika sa oko 3 500 poletanja i sletanja. Zahvaljujući velikim ustima, lažnom sertifikatu i velikom delu sreće i veštine.

Da je neko samo okrenuo telefon Odbora za transport u Švedskoj, sve bi bilo drugačije.

Avion, Obaranje drona, Crno more
foto: Printscreen/Youtube/U.S. European Command

U nekim prilikama je tražio dodatne informacije, ali je Tomas uvek uspevao da dođe do bilo kakvog objašnjenja, driblinga i zavaravanja. I sam je bio iznenađen što je prošao.

Sertifikat je sam napravio. Bio je jednostavan, nije imao markice, a papir nije bio čak ni kaširan. Ali prema Tomasu, to su bile „prave stvari“.

- Scenario prema kom sam razgovarao sa nadležnima bio je različit, u zavisnosti od toga koje je vazduhoplovni organ zemlje izdao. Leteo sam kao bog! kaže Tomas samouvereno, smejući se.

San o životu u vazduhu počeo je rano za Tomasa. Tata Heiki je bio nadaren fotograf amater, a Tomas je bio njegov učenik. Češće su izlazili na aerodrom Arlanda da fotografišu.

- Voleo sam sve što se tiče vazduha. Tutnjava mlaznih motora, miris mlaznog goriva doneli su želju za otkrivanjem sveta i tada sam odlučio da postanem pilot, rekao je Tomas.

Odrastanje u predgrađu Stokholma Jordbro bilo je mnogo o fudbalu, prijateljima i devojkama. Škola je bila tako-tako, motivacija je izostala, ali su se u Tomasa uključili termini iz avijacije, radio i meteorološka terminologija da bi mogao da spava. Uz pomoć Majkrosoftovog programa simulatora letenja na računaru, rano je naučio pravila civilnog vazdušnog saobraćaja i da leti sa udaljenosti A do B.

Bonus video: Avion Er Srbije iz Tel Aviva sleteo je nešto posle 21:15 časova u Beograd

00:22

Avion Er Srbije iz Tel Aviva sleteo je nešto posle 21:15 časova u Beograd

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.