AKO ŽELITE DA POSETITE JAPAN KOJI JE NEKADA PRIPADAO SAMURAJIMA I GEJŠAMA OVO MESTO JE PRAVI IZBOR: Zastaće vam DAH
Japan, Foto: Rainer Hackenberg / akg-images / Profimedia

zavirite u autentični japan

AKO ŽELITE DA POSETITE JAPAN KOJI JE NEKADA PRIPADAO SAMURAJIMA I GEJŠAMA OVO MESTO JE PRAVI IZBOR: Zastaće vam DAH

U ovom drevnom gradu još uvek možete da vidite originalne domove samuraja i gejši

Objavljeno:

Smešten na obali Japanskog mora, u srcu prefekture Išigava, Kanazava je savršeno povezana vozom sa velikim gradovima ove azijske zemlje: samo 2 sata i 30 minuta od Tokija, 2 sata i 10 minuta od Kjota i 2 i po sata od Osake. Najinteresantnije od svega je što obilazak grada počinje već sa dolaskom na železničku stanicu, piše Nacionalna geografija.

Ova jedinstvena i prelepa zgrada na stanici smatra se jednom od najprepoznatljivijih ikona modernog Japana, koja - kao i ceo grad - spaja najbolje od tradicionalnog i modernog. Ulaz u stanicu nalazi se na istočnoj strani, gde se nalazi Cucumimon kapija, konstrukcija koja simbolizuje tradicionalni japanski instrument cuzumi, mali bubanj koji se svira rukama. Iza kapije se proteže velika Motenaši kupola ("Kupola dobrodošlice"), koja štiti putnike od snega i kiše. Ali čim napustite ovo skrovište i zakoračite na asfalt, naćićete se između ulica ispunjenih hotelima, prevoznim sredstavima i restoranima, ali i brojnim znamenitostima.

Nezaobilazna Nigaši Čaja

Prelazeći reku Asano - jednu od dve koje teku kroz grad - stižete do okruga Higaši Čaja. Najvećeg od tri istorijska kvarta u kojima možete naći gejše. U japanskoj kulturi, kuće gejša bile su tradicionalna mesta za zabave koja su posećivali plemići i bogati trgovci da bi uživali u plesovima i muzičkim nastupima ovih žena.

U Higaši Čaji, originalne strukture njihovih kuća karakteriše dvospratna struktura (stvar zabranjena tokom tokom Edo perioda, osim kada su kuće gejša u pitanju), "rešetkasti" zid na spoljnoj strani prizemlja i sobe u klasičnom japanskom stilu. Ali, kako čitav kvart karakterišu savršeno očuvane zgrade iz Edo perioda, kvart je proglašen kulturnim dobrom Japana.

Ovde možete naći i stare čajdžinice, probati lokalne specijalitete, a postoji mesto gde strani turisti mogu uživati u autentičnoj predstavi gejša, iako unapred morate isplanirati posetu.

Bašte Kenokuen

Ova divna bašta od 11,4 hektara se nalazi južno od zamka Кanazava i predstavlja jednu je od tri najpoznatije u Japanu. Građena vekovima, "Bašta šest elemenata" svoje ime duguje atributima koji se u njoj sjedinjuju: zrelost, prostranost, spokoj, veština, fontane i prelep pogled. Tokom različitih godišnjih doba, priroda u njoj stvara drugačiji ambijent: u proleće se ističu stabla šljive i trešnje u cvetu; leti cvetaju azaleje i japanski iris; u jesen dveće zlatnih i crvenih nijansi preuzima dominaciju; dok zimi sve prekriva debeo sloj snega.

Blizu bašte nalaze se neki od najvažnijih muzeja u gradu: Muzej savremene umetnosti, Muzej umetnosti prefekture Išikava i Muzej tradicionalnih proizvoda i zanata, u kom možete videti i saznati sve o 36 zanatskih tradicija različitih prefektura, od kimona i porcelana do svile.

Naga-Mači Buke Jašiki - kvart privilegovane vojničke kaste

Davno, u ovom kraju uskih ulica koji se nalazi u blizini centra Кanazave, živeli su samuraji visokog i srednjeg ranga. Ovaj kvart ima posebnu istorijsku vrednost, jer su njegove drevne zgrade izbegle bombardovanja koja su uništila druge japanske gradove, poput Osake i Tokija, tokom Drugog svetskog rata i nekoliko požara velikih razmera.

Sadašnji vlasnici kuća sačuvali su originalni izgled zgrada, i čak i danas, zidove od ćerpiča prekrivaju slamnatim prostirkama kako bi ih zaštitili od snega. Iako ovi zakloni sprečavaju posetioce da uživaju u prelepoj arhitekturi, zainteresovani mogu da unapred rezervišu i posete neki od domova samuraja kako bi otkrili njihovu unutrašnjost.

Gde je se jedu najbolja jela?

Iako u raznovrsnim lokalnim jelima možete uživati širom grada, najbolje mesto za otkrivanje novih ukusa je čuvena pijaca Omi-čo. Ovo mesto je centar gastronomije Кanazave od svog osnivanja - tokom perioda Edo, pre više od 300 godina - i ističe se po ponudi nekih od najpoželjnijih i najcenjenijih proizvoda prefekture: rakova i škampi iz Japanskog mora.

Pijaca ima više od 170 tezgi na kojima možete probati ostrige i svežu ribu iz mora, tipično kaga povrće, meso, pečurke, voće i kvalitetan suši po povoljnoj ceni.

Bonus video:

00:39

Japan odobrio otpuštanje radioaktivne vode u more, protesti širom zemlje

(Espreso/ Nacionalna geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.