MILIONI FRANCUZA UPOZORENI DA NE JEDU DOMAĆA JAJA! Evo šta se dešava, nije NAIVNO
Jaja, Foto: Profimedia

zdravlje

MILIONI FRANCUZA UPOZORENI DA NE JEDU DOMAĆA JAJA! Evo šta se dešava, nije NAIVNO

Preventivno upozorenje prvi put je izdato u februaru 2022. za određena područja ovog regiona. Mera predostrožnosti je zatim proširena na ceo region u maju 2023. nakon što je sprovedena preliminarna istraga

Objavljeno:

Francuske zdravstvene vlasti upozorile su milione stanovnika da ne jedu jaja od domaćih snabdevača u regionu Il d Frans. Upozorenje dolazi nakon što je nova studija potvrdila da su tlo i jaja kontaminirani "večnim hemikalijama" tzv. PFAS supstancama.

Preventivno upozorenje prvi put je izdato u februaru 2022. za određena područja ovog regiona. Mera predostrožnosti je zatim proširena na ceo region u maju 2023. nakon što je sprovedena preliminarna istraga.

Ove nedelje stigla je i potvrda u vidu studije čiji su rezultati poražavajući i odnose se na čak 410 naselja koja čine urbano područje Pariza.

Istraživanjem fondacije Toksiko Voč (Toxico Watch) iz februara 2022. otkriven je visok nivo dioksina u kokošinjcima koji se nalaze u blizini najveće spalionice otpada u Evropi smeštene na teritoriji Pariza. Ova spalionica i ranije je bila predmet medijskih napisa zbog visokog nivoa zagađivača.

Vlasti su sprovele analizu u 25 kokošinjaca, a rezultati su potvrdili istraživanje Toksiko Voča:

Postoji „široko rasprostranjena kontaminacija zemlje i jaja sa domaćih farmi pilića u Parizu i unutrašnjim predgrađima, organskim zagađivačima kao što su dioksini, furani, polihlorovani bifenili i PFAS hemikalije", objašnjava se u saopštenju za javnost, koje citira portal Euronews.

kokoška
foto: MASHABLE COMPOSITE / FLICKR / JANS CANON

Podsetimo, PFAS hemikalije su jedinjenja stvorena u laboratorijama i zapravo ih ima na hiljade. Ove supstance imaju izuzetno široku primenu: koriste se u proizvodnji nelepljivih tiganja, pakovanju hrane, pravljenju pene za gašenje požara...

PFAS su poznate kao "večne hemikalije" jer opstaju u životnoj sredini neverovatno dugo, a nekima od njih treba više od 1.000 godina da bi se razgradile.

Redovna konzumacija hrane zagađene PFAS supstancama "nekoliko puta nedeljno tokom nekoliko godina" može dovesti do endokrinih poremećaja koji mogu da izazovu razne hronične bolesti i utiču na razvoj reproduktivnih i imunoloških funkcija piše Euronews.

Ranija istraživanja povezala su PFAS jedinjenja sa slabijim imunološkim odgovorom na vakcinisanje i povećanim rizikom od pojedinih vrsta kancerogenih oboljenja, kao što su rak bubrega i rak testisa.

Francuske zdravstvene vlasti ogradile su se u saopštenju i precizirale da su ispitivale samo individualne kokošinjce, a ne i farme.

- U takvim kokošinjcima živina se duže drži u odnosu na farme, gde je cilj da se prinos maksimalno poveća. Akumulacija organskih zagađivača se povećava dužim izlaganjem. Veća je verovatnoća da će kokoška koja je bila u kokošinjcu nekoliko godina biti kontaminirana nego ona koja je tamo bila samo nekoliko meseci - navodi se u saopštenju i precizira:

- Jaja koja dolaze sa komercijalnih farmi podležu proverama kako bi se osiguralo da su u skladu sa evropskim propisima.

U jednom od najnovijih izveštaja o bio-monitoringu koji je sprovela holandska fondacija Toksiko Voč navodi se da se "zabrana konzumiranja kokošijih jaja iz dvorišta, kao odgovor na rezultate biomonitoring studije o emisiji dioksina, ne bavi pravim uzrokom zagađenja dioksinom“.

Nisu problem jaja, već problem leži u zagađenju životne sredine usled ispuštanja industrijskih otrova u našem okruženju, zaključuju eksperti ove fondacije.

Bonus video:

01:01

JAJA I POSLE USKRSA 25 DINARA?! Reporterka Kurira na licu mesta: Jaja nikada skuplja, a EVO KOLIKO SADA KOŠTA KAJMAK

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.