Kina pozvala na mir i pravdu na Samitu BRIKS-a o palestinsko-izraelskom pitanju
Foto: Kineski radio Internacional

POGLEDAJTE!

Kina pozvala na mir i pravdu na Samitu BRIKS-a o palestinsko-izraelskom pitanju


Govoreći na samitu, kineski predsednik Si Đinping je pozvao na hitan prekid vatre kao prvi korak ka miru i sigurnosti

Objavljeno:

(KMG)--Lideri zemalja BRIKS-a okupili su se u utorak na posebnom virtuelnom samitu o palestinsko-izraelskom pitanju.

Govoreći na samitu, kineski predsednik Si Đinping je pozvao na hitan prekid vatre kao prvi korak ka miru i sigurnosti. Sprečiti humanitarnu katastrofu

Strane u sukobu treba odmah da prekinu neprijateljstva i postignu prekid vatre, prekinu nasilje i napade na civile i oslobode civile koji su zarobljeni, naglasio je Si.

Humanitarni koridori moraju da bude sigurni i nesmetani, a više humanitarne pomoći treba da se pruži stanovnicima u Gazi, rekao je Si. Kolektivno kažnjavanje ljudi u obliku prisilnog raseljavanja ili lišavanja vode, struje i goriva mora prestati, rekao je Si.

Si je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme praktične mere kako bi sprečila širenje sukoba i ugrozila stabilnost na Bliskom istoku. Da bi pomogla u ublažavanju humanitarne krize u Gazi, Kina je preko Palestinske nacionalne uprave i institucija Ujedinjenih nacija (UN) obezbedila humanitarnu pomoć u iznosu od 2 miliona dolara, kao i hitne humanitarne isporuke u vrednosti od 15 miliona juana (2,1 milion dolara), poput hrane i lekova, u Pojas Gaze, preko Egipta. Kina će dalje pružiti više snabdevanja i pomoći stanovnicima u Gazi, rekao je Si. Kineski napori za mir Od početka poslednjeg palestinsko-izraelskog sukoba, Kina je aktivno radila na promovisanju mirovnih pregovora i prekida vatre, rekao je predsednik Si. Kao rotirajući predsednik Saveta bezbednosti UN-a ovog meseca, Kina je preduzela proaktivne akcije u postizanju konsenzusa i podsticanju Saveta bezbednosti na dalje značajne akcije u vezi sa situacijom u Gazi. Ministri spoljnih poslova arapskih i islamskih zemalja su pohvalili kineski dugogodišnji pravedan stav o pitanju Palestine i očekuju da će Kina igrati aktivniju ulogu u okončanju palestinsko-izraelskog sukoba, rešavanju relevantnih pitanja i postizanju pravde. “Na Bliskom Istoku ne može biti održivog mira i sigurnosti bez pravednog rešavanja pitanja Palestine”, rekao je Si u utorak.

(Espreso/kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.