SRBI NE ZNAJU ŠTA GOVORE KADA KAŽU "LUPA KO MAKSIM PO DIVIZIJI": Zgranućete se kada čujete o ČEMU je REČ, mračno je
Hiram Stivens Maksim, Foto: Wikipedia/ Hiram Maxim

istorija

SRBI NE ZNAJU ŠTA GOVORE KADA KAŽU "LUPA KO MAKSIM PO DIVIZIJI": Zgranućete se kada čujete o ČEMU je REČ, mračno je

Iza izreke "lupa ko maksim po diviziji" stoji priča o Hiramu Stivensu Maksimu i njegovom oružju "maksimu"

Objavljeno:

Sigurno ste za nekoga ko govori nepovezano ili o temi o kojoj ne zna mnogo, čuli da se kaže da “lupa kao maksim po diviziji”. Verovatno ste tu sintagmu i sami makar nekoliko puta iskoristili, ali da li ste se zapitali - ko je Maksim? Koja divizija? Zašto lupa?

Priča koja se krije iza ove izreke zapravo je istorijska. Za početak…

Da li je Maksim osoba?

I da i ne!

Hiram Stivens Maksim
Hiram Stivens Maksimfoto: Wikipedia/ Hiram Maxim

Maksim iz pomenute izreke zapravo je ser Hiram Stivens Maksim, britanski pronalazač američkog porekla koji je živeo krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je veoma uspešan i iza sebe je ostavio patente za brojne uređaje - pegle za kosu, mišolovke, letelice i parne pumpe… Tvrdio je čak i da je izumeo sijalicu, ali je u istoriji ipak najpoznatiji po izumu prvog automatskog oružja ili - mitraljeza.

Hiram Stivens Maksim
Hiram Stivens Maksimfoto: Wikipedia/ Hiram Maxim

Maksim je svoj mitraljez patentirao 1883. godine, a nakon što je naredne godine pred publikom demonstrirao njegov rad, nije bilo vojske koja nije želela ovo oružje. A kako i ne bi! Mitraljez je mogao da ispali 600 metaka u minutu i, iako se danas smatra preteškim i suviše glomaznim, u svoje vreme je prestavljao poslednji krik vojne mode!

I tu dolazimo do začkoljice! Jer “maksim” iz popularne izreke zapravo nije osoba već - oružje! Mitraljez je dobio ime “Maksim” po svom tvorcu i on je taj koji “lupa po diviziji”. A…

Zašto “lupa”?

Zato što je ovo oružje proizvodilo ogromnu buku!

Osim što je sejao kišu metaka po neprijateljima, maksim je bio i strašno bučan, pa je ondašnjim ljudima izgledalo “kao da lupa”.

Hiram Stivens Maksim sa 'maksimom'
Hiram Stivens Maksim sa "maksimom"foto: Wikipedia/ Hiram Maxim

Prvo su ga nabavili Britanci. Zabeleženo je da ga je prvo dobio Singapurski dobrovoljači korpus još 1889. godine, ali je zapravo najviše korišćen prilikom ekspedicija u Africi, pre svega zato što su se domorodci plašili zvuka ovog oružja. Istorija pamti i da je mitraljez prvi put korišćen prilikom kolonizacije Rodezije, a istoričari ga danas nazivaju i “oružjem kojim je kolonizovana Afrika”.

Nije prošlo mnogo vremena, a i druge evropske sile u svoje naoružanje su uvrstile “maksima”. To je bio slučaj i sa srpskom vojskom, a tu dolazimo i do odgovora na pitanje…

Kojoj diviziji?

“Maksim” je svoju najveću primenu našao tokom Prvog svetskog rata kada su ga, u različitim varijantama, koristile sve zaraćene strane, uključujući i srpsku vojsku.

Zbog svoje ogromne ubojite moći i zvuka, vojnicima je ovo oružje delovalo naročito strašno i imalo je veliki uticaj na tadašnju kulturu. U to vreme nastao je i izraz koji se zadržao sve do današnjih dana - lupa kao maksim po diviziji.

Bonus video:

01:38

SVO ORUŽJE JE BILO SRPSKO, ČAK I ONO KOJIMA SU SRBI UBIJANI Štukan nema dilemu: Zaraćene strane su TAJNO sarađivale!

(Espreso/ Istorijski Zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.