2.200 GODINA ROBIJE ZA PREKO 200 MAFIJAŠA: Stigla istorijska presuda za ozloglašenu "Ndrangetu"
Italijanska policija, Foto: Profimedia

presude veka

2.200 GODINA ROBIJE ZA PREKO 200 MAFIJAŠA: Stigla istorijska presuda za ozloglašenu "Ndrangetu"

Preko 200 mafijaša osuđeno na ukupno 2.200 godina zatvora u Italiji

Objavljeno:

Preko 200 članova italijanske mafije 'Ndrangeta, osuđeno je na ukupno više od 2.200 godina zatvora nakon jednog od najvećih suđenja mafiji u istoriji Italije.

Ove presude označavaju kraj trogodišnjeg „maksi suđenja“ održanog u visokobezbeđenoj sudnici u južnoj regiji Kalabrije.

Oko 338 optuženih optuženo je da su članovi moćne kriminalne grupe ‘Ndrangeta.Osnovana u 18. veku u Kalabriji, ova mafijaška grupa izrasla je u jednu od najmoćnijih, najobimnijih i najbogatijih kriminalnih organizacija na svetu.

„Ndrangeta je jedina mafija koja je aktivna na svakom kontinentu, za koju se kaže da kontroliše 80 odsto evropske trgovine kokainom i ima procenjeni godišnji promet od 52 milijarde funti“, navodi se, prenosi Skaj njuz.

Italijanska policija, Policija
foto: Profimedia

Trogodišnje suđenje uključivalo je mafiješe, preduzetnike i političare, a uključivalo je optužbe za ubistvo, korupciju, trgovinu drogom, pranje novca i iznudu.

Pošto su se 16. oktobra povukli radi razmatranja svojih presuda, troje sudija morali su da žive u sigurnoj kući pod zaštitom policije.

Oko 67 optuženih koji su bili deo prvobitne optužnice već je proglašeno krivim nakon što su se opredelili za brzo suđenje, a 131 osoba je oslobođena.

Među onima koji su proglašeni krivim su Domeniko Tomaino, poznat kao ‘Vuk’, koji je dobio 17 godina; ‘Debeli’ Frančesko Barbijeri, koji je dobio 24 godine; i Vincenzo Barba, poznat kao ‘Muzičar’, koji je osuđen na 28 godina.

Bivši poslanik partije „Napred Italijo“ Đankarlo Piteli, jedan od najistaknutijih optuženih, dobio je 11 godina zatvora zbog toga što je bio mafijaški posrednik.

Šefovi dva klana Ndrangeta, Saverio Razionale i Domenico Bonavota, dobili su po 30 godina, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Bonus video:

05:16

MAFIJA U CRNOJ GORI JE SAMO MALO OŠTEĆENA! Eksperti o tunelu ispod suda u Podgorici: Promenite zakon i napravite SUDSKU POLICIJU

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.