"TO JE MESTO BEZ NADE..": Izraelska ministarka ima KONTROVERZNO rešenje za GAZU, ovo se mnogima NIMALO NEĆE DOPASTI
Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

CITIRALA ALBERTA AJNŠTAJNA

"TO JE MESTO BEZ NADE..": Izraelska ministarka ima KONTROVERZNO rešenje za GAZU, ovo se mnogima NIMALO NEĆE DOPASTI

Ona je podsetila da je tokom napada na Hamas ubijeno više od 1.200 ljudi, nekoliko hiljada je povređeno, a oko 240 kidnapovano

Objavljeno:

Izraelska ministarka obaveštajnih službi Gila Gamliel iznela je mišljenje za "Jerusalim Post" o tome šta bi trebalo učiniti jednog dana kada Hamas bude poražen i uništen. Ona je citirala fizičara Alberta Ajnštajna koji je rekao da "usred svake krize leži velika prilika".

Gamlijel je rekla da je Izrael zaista „usred jedne od svojih najvećih kriza, svakako u poslednje dve generacije“. Ona je podsetila da je tokom napada na Hamas ubijeno više od 1.200 ljudi, nekoliko hiljada je povređeno, a oko 240 kidnapovano.

„Žene su silovane. Starci su maltretirani i uzeti kao taoci. Deca su obezglavljena. Porodice su mučene jedne pred drugima radi zabave svojih otmičara pre nego što su živi spaljeni dok su bili vezani jedni za druge. Ovi nehumani zločini su promenili sve“, rekla je ona, prenosi Index.

„Ideja da palestinske vlasti zauzmu Gazu je osuđena na propast“

Ona tvrdi da će čak i na dan kada Hamas bude poražen, u Gazi i dalje biti oko dva miliona ljudi, od kojih su mnogi glasali za Hamas i slavili masakr nedužnih muškaraca, žena i dece. “

Gaza je leglo ekstremizma. To je mala oblast, nikako najnaseljenija na svetu, ali su predugo njeni vladari davali prioritet ratu protiv Jevreja u odnosu na bolji život njihovog naroda“, naglasila je ona.

„To je mesto bez nade, ukradeno od genocidnih terorista Hamasa, Islamskog džihada i drugih terorističkih grupa. Ova situacija je već dovela do velikog egzodusa mladih iz Gaze. Procenjuje se da je od kada je Hamas nasilno preuzeo Pojas 2007. godine između 250.000 i 350.000 uglavnom mladih napustilo je Gazu da započne novi život u inostranstvu“, nastavila je ona.

Čini joj se da se međunarodna zajednica zalaže da Palestinske vlasti, koje kontrolišu Zapadnu obalu, dobiju vlast i nad Gazom. Međutim, napominje da Palestinske vlasti nemaju bitno drugačiju ideologiju od Hamasa, pa dodaje da je Ministarstvo verskih poslova Palestinske uprave dodelilo propovednike u džamijama širom Judeje i Samarije da predaju o ubijanju Jevreja i širem cilju istrebljenje svih Jevreja.

Ona je uverena da je ideja da palestinske vlasti zauzmu Gazu osuđena na propast. Potom se osvrnula na mogućnost preseljenja izbeglica iz Gaze, kojima bi se pružila prilika da život potraže na drugom mestu. On predviđa da bi takvu opciju mogle da podrže zemlje širom sveta, posebno one koje tvrde da su prijatelji Palestinaca.

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

„Agencija UN nije uradila ništa za Palestince 75 godina“

„Ovo je prilika za one koji kažu da podržavaju palestinski narod da pokažu da to nisu samo prazne reči. Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), globalno telo UN koje se bavi izbeglicama, ima mandat prema statutu i ​​UN. Rezolucije Generalne skupštine da se preseljenje preduzme kao jedno od svoja tri trajna rešenja“, istakla je ona.

On upozorava da Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad (UNRVA) nije učinila ništa da pomogne palestinskom narodu u proteklih 75 godina, uprkos tome što ima godišnji budžet veći od milijardu dolara. On navodi da bi umesto da ulaže novac u obnovu Gaze, UNRVA mogla da pomogne oko troškova preseljenja i izgradnje novog života Palestinaca u zemljama koje će ih prihvatiti.

„Gaza se dugo smatrala problemom bez rešenja. Pokušali smo mnogo različitih rešenja – otcepljenje, bogaćenje, upravljanje sukobima i podizanje visokih zidova u nadi da ćemo čudovišta Hamasa držati podalje od Izraela. Svi su propali. Moramo pokušati nešto novo i pozivamo međunarodnu zajednicu da nam pomogne. Pomozite da to postane stvarnost“, rekla je ona.

Pojas Gaze, Grčka pravoslavna crkva u Gazi
foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

„Ovo rešenje je daleko od savršenog“

Ona je najavila da bi takvo rešenje moglo biti dobro za sve strane: pobeda onih civila u Gazi koji traže bolji život i pobeda Izraela nakon razorne tragedije. Izraelske zajednice u pograničnom području Gaze i na jugu tada bi mogle da se vrate svojim domovima i zajednicama i žive u sigurnosti i sigurnosti“, smatra ministar.

„Ne treba da nastavimo da živimo sa stalnom pretnjom raketnih napada i ubilačkih infiltracija. Ovo rešenje, koje sam ranije predložila, daleko je od savršenog. Ima svoje nedostatke i prepreke, ali naš posao je da sagledamo sve opcije i odlučimo“, nastavila je.

Ona je priznala da je srećna jer su se poslanici Kneseta iz čitavog političkog spektra, uključujući koaliciju i opoziciju, pridružili inicijativi njenog ministarstva i dali joj podršku.

„Kao što kažu, savršeno je neprijatelj dobra. Ovo nikako nije savršen plan, ali je dobar. Izvodljiv je i donosi sigurnost, prosperitet i – nadamo se – mir za sve“, zaključila je ona.

Bonus video:

01:46

PAUZU ĆE OBE STANE ISKORISTITI DA DOVUKU VOJSKU Stručnjaci bez dileme: Hamas nema oružje, ali ima JEDNU ZNAČAJNU PREDNOST!

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.