RAT U IZRAELU UŠAO U 42. DAN: Šolc i Erdogan u KLINČU, Hamas PREKINUO pregovore o taocima?
Rat u Palestini, Foto: epa atef safadi, epaefe mohammed saber, EPA NEIL HALL, EPA HAITHAM IMAD, AP Photo Mohammed Dahman, EPA ABIR SULTAN, AP Photo Abed Khaled

palestina i izrael

RAT U IZRAELU UŠAO U 42. DAN: Šolc i Erdogan u KLINČU, Hamas PREKINUO pregovore o taocima?

Rat u Palestini ušao je u 42. dan

Objavljeno: 14:38h

Rat Hamasa i Izarela ušao je u 42. dan!

  • Izraelci su u četvrtak, podsetimo, nastavili kopnenu operaciju u Pojasu Gaze. Borbe su se vodile na prilazima bolnici Al-Vafa odnosno oblastima Bejt Lahija i Bejt Hanun, ali nije bilo značajnijih promena u konfiguraciji fronta. Palestinski izvori na vode da je IDF upala u baptističku bolnicu Al- Ahli, koja se nalazi bliže centru grada, ali odatle još nije bilo objektivnih snimaka.
  • Izrael tvrdi da je osvojena bolnica Al-Šifa bila sedište Hamasa i da je veliki podzemni bunker ispod nje još u funkciji. IDF je kao dokaz predstavila snimke iz bolnice na kojima se vidi malokalibarsko oružje i ručne bombe, ali i islamska literatura. Sami Izraelci su verovatno formirali uporište u zgradi.
  • Trojica militanata napala su kontrolni punkt Minharot između Jerusalima i Vitlejema ranivši nekoliko civila i ubivši jednog vojnika IDF. Nakon što je postalo jasno da su militanti iz Hebrona, Izraelci su počeli masovna hapšenja stanovnika grada, uhapsivši i majku ubijenog napadača. Hamas je preuzeo odgovornost za napad
  • Na izraelsko-libanskoj granici nema promena. Hezbolah i IDF razmenjuju udarce duž cele linije dodira. Propalestinski borci napadali su izraelska uporišta u Dovevu, Štuli, Metuli i Jiftahu. IDF je ponovo odgovorio vatrom na južni Liban.
1 / 9 Foto: EPA ALAA BADARNEH

Iz časa u čas:

21.27 - Šolc: Izrael ima pravo da postoji; Erdogan: Hamas je oslobodilačka organizacija

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Berlinu na konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da je za Nemačku pravo Izraela na postojanje nepobitno, dodavši da nije tajna da Nemačka i Turska imaju različite poglede na sukob u Pojasu Gaze.

"Gospodine predsedniče, nije tajna da imamo veoma različite poglede na sukob", rekao je Šolc u Berlinu, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

On je dodao da u Nemačkoj nema mesta za antisemitizam, bez obzira na to da li je reč o politički ili verski motivisanoj mržnji prema Jevrejima.

Erdogan je, sa druge strane, opisao Hamas kao "oslobodilačku organizaciju" i optužio Izrael za "genocid" u Pojasu Gaze.

20.13 - Lekari bez granica: Od srede ne znamo šta se dešava u bolnici Al Šifa

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas da ne dobija izveštaje o dešavanjima u bolnici Al Šifa u gradu Gaza otkako su u sredu izraelske snage ušle unutar tog bolničkog kompleksa zbog navoda da se u bolnici nalaze pripadnici Hamasa.

MSF je saopštio da je najmanje jedan njihov član unutar bolnice Al Šifa, ali da su kontakti sa njim ''nestalni'', prenosi Gardijan.

16.38 - Hamas prekinuo pregovore o taocima

Hamas je prekinuo pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca, saopštio je ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi.

15. 50 - IDF: Sistemski eliminišemo oficire i operativce i uništavamo infrastrukturu terorista

Izraelska vojska je "blizu demontiranja vojnog sistema" koji je bio prisutan u severnoj Gazi, rekao je načelnik Glavnog štaba izraelskih obrambenih snaga. U videu objavljenom na Telegram kanalu IDF, Herzi Halevi je rekao: "Iako ima još posla koji treba da se završi, mi mu uspešno pristupamo. IDF će nastaviti sa svojim operacijama unutar Pojasa Gaze, a što se nas tiče, sve više regija će biti na meti. Sistemski eliminišemo oficire i operativce i uništavamo infrastrukturu terorista".

14.11 - Sporazum o trodnevnom prekidu vatre?

Izrael i palestinski pokret Hamas mogli bi uskoro da postignu sporazum o trodnevnom prekidu vatre i oslobađanju 50 talaca koji se drže u Pojasu Gaze u zamenu za sličan broj palestinskih žena i dece zatvorenika, javio je saudijski TV kanal Al Arabija, pozivajući se na svoje izvore.

Dogovor prema navodima kanala podrazumeva i isporuku ograničene količine goriva za Pojas Gaze za električne generatore pod nadzorom osoblja UN.

Arapski i međunarodni posrednici, podsetimo, više puta su najavljivali da su postignuti sporazumi između Hamasa i Izraela o oslobađanju talaca, ali na kraju nije bilo dogovora.

Hamas je za puštanje taoca zahtevao oslobađanje svih palestinskih zatvorenika kojih ima najmanje 6.000 hiljada.

13.56 - Izrael pristao da pusti dva kamiona sa gorivom dnevno

Izrael je pristao da pusti dva kamiona sa gorivom dnevno u Gazu za potrebe UN odnosno za rad vodovodnih i kanalizacionih sistema.

Ratni kabinet je odluku doneo na osnovu preporuke IDF i Šin Beta i na zahtev američkih zvaničnika.

- Akcija ima za cilj da omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne i kanalizacione odnosno sanitarne sisteme kako bi se sprečile pandemije koje bi se mogle proširiti na celo područje, povrediti stanovnike Pojasa Gaze, ali i naše snage i koje se mogu potencijalno proširiti i na Izrael - navodi neimenovani izraelski zvaničnik.

Takođe tvrdi da će taj potez Izraelu "ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas".

Dodaje da će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do terorističke grupe.

12.15 - Jedan od lidera Hamas preminuo od zadobijenih povreda

Jedan od lidera palestinskog pokreta Hamas, zamenik predsednika zakonodavne skupštine Gaze, Ahmed Bahr, preminuo je od rana zadobijenih tokom izraelskih udara, prenosi agencija MAAN.

- Objavljeno da je Ahmed Bahr, prvi zamenik šefa Zakonodavnog saveta Pojasa Gaze i jedan od lidera pokreta Hamas, preminuo od rana zadobijenih tokom izraelske racije - prenosi agencija.

11.21 - Hteo da raznese ambasadu Izraela

Muškarac koga je u petak privela Služba državne bezbednosti Azerbejdžana pokušao je da digne u vazduh zgradu izraelske ambasade u Bakuu.

- Čovek kojeg je privela Služba državne bezbednosti Azerbejdžana želeo je da digne u vazduh izraelsku ambasadu u Bakuu - piše azerbejdžanska publikacija Minval.

Lokalna novinska agencija APA takođe je objavila vest pozivajući se na svoje izvore u agencijama za sprovođenje zakona.

- Muškarac je pokušao da izvrši oružani prodor u administrativnu zgradu diplomatskog predstavništva strane države u Azerbejdžanu u Bakuu sa ciljem izvršenja terorističkog akta - navodi APA.

10.44 - Ubijen militant koji je paradirao sa telom Šani Luk

Majka otete Nemice Šani Luk tvrdi da su pripadnici IDF ubili militanta koji je paradirao sa telom njene ćerke nakon masakra 7. oktobra.

Rabin Šmuli Botič napisao je na društvenoj mreži X da mu je majka otete devojke rekla da je militant koji se na jezivom snimku vidi kako vozi i pljulje izlomljeno telo Šani Luk ubijen.

9.38 - IDF privodi palestinske lekare

Izraelska vojska privela je prema navodima palestinske novinske agencije VAFA nekoliko lekara u bolnici Ibn Sina u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

- Okupatorske snage su nasilno evakuisale medicinsko osoblje iz bolnice Ibn Sina, primoravajući ih da podignu ruke iznad glave, nakon čega su pretresli bolničko dvorište. Ispitali su nekoliko lekara, a neke od njih pritvorili - prenosi agencija pozivajući se na očevidce.

Agencija navodi da je izraelska vojska bila stacionirana u blizini vladine bolnice u Dženinu odakle su počeli da ispaljuju suzavac pri čemu je povređeno nekoliko ljudi.

Generalni direktor palestinskog ministarstva zdravlja u Dženinu tvrdi da su izraelske trupe onesposobile četiri bolnice u tom gradu, ostavljajući samo dve bolnice u funkciji.

Istovremeno, navodi VAFA, usled granatiranja iz izraelskog drona grupe ljudi koja se okupila u jednom od dvorišta palestinskog izbegličkog kampa u Dženinu četiri osobe su poginule, a devet je povređeno.

8.37 - IDF žestoko napadala cele noći

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su operacije u Pojasu Gaze nastavljene preko noći i da su borbeni avioni gađali lokacije i militante Hamasa.

IDF je saopštila da je izvršila vazdušne napade na "mnoge lokacije" Hamasa uključujući skladišta oružja i na terorističke operativce.

Trupe Bislamačke brigade i elitne borbene inžinjerijske jedinice Jahalom izvršile su raciju na ispostavu Islamskog džihada u severnoj Gaz, gde su otkrile rakete Badr-3 i dronove, ali i drugo oružje iranske proizvodnje.

Za Badr-3 se tvrdi da ima domet od 160 kilometara i eksplozivnu bojevu glavu od 250 kilograma. Neke od raketa su donete u Izrael u istraživačke svrhe. Ispostava Islamskog džihada je kasnije uništena.

- Pripadnici pešadijske brigade Givati su se u međuvremenu borili protiv operativaca Hamasa koji su se skrivali u školi - navodi IDF i dodaje da je nekoliko naoružanih napadača poginulo u borbama, a vojnici su kasnije pronašli oružje.

Trupe pešadijske brigade Nahal i brigade padobranaca i 460. oklopne brigade izvršile su prepad na brojne druge lokacije Hamasa tokom noći, otkrivajući jurišne puške, eksplozivne naprave, RPG, bacače protivtenkovskih raketa i drugu opremu, navodi IDF.

7.30 - Pronađeno telo otete pripadnice IDF

Izraelske odbrambene snage objavile su na svom kanalu na Telegramu da je telo pripadnice vojske Noe Markijani, koju je oteo Hamas, pronađeno u jednoj od zgrada u blizini bolnice Al-Šifa u Gazi. - Telo desetara Noe Markijani, koje je oteo Hamas, izvukli su vojnici iz zgrade pored bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze i prevezli na teritoriju Izraela - navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su u utorak smrt Noe Markijani (19) koja je služila u 414. bataljonu granične straže, a oteo ju je Hamas na dan napada na Izrael 7. oktobra.

7.28 - IDF upala u Dženin

Izraelska vojska izvršila je u četvrtak uveče napad na grad Dženin i istoimeni kamp na Zapadnoj obali.

Palestinska agencija VAFA navodi da je izraelska vojska u pratnji specijalnih snaga i vojnih buldožera upala u Dženin iz više pravaca.

Tokom racije izbili su sukobi između izraelskih trupa i Palestinaca.

Vafa navodi da su dvojica Palestinaca ubijena tokom sukoba sa izraelskim trupama i da su nastradali u napadu drona.

7.23 - IDF na korak do potpune pobede na severu Pojasa Gaze

Izrael je prema navodima načelnika generalštaba IDF Hercija Halevija blizu eliminacije vojnog sistema Hamasa u severnom Pojasu Gaze.

- Blizu smo da uništimo vojni sistem koji je postojao u severnom delu Pojasa Gaze... IDF će nastaviti svoje operacije u Pojasu Gaze - rekao je Halevi.

7.20 - Damask na meti Izraela

Sirijska vojska aktivirala je protivvazdušnu odbranu kao odgovor na izraelski napad u blizini glavnog grada Damaska.

Novinska agencija SANA prenosi da su izraelski napadi prouzrokovali štetu, ali nije dala detaljnije objašnjenje.

U izveštaju se takođe navodi da su neke rakete koje je lansirao Izrael presretnute.

Bonus video:

01:06

IZRAEL NE MOŽE DA REŠIM PROBLEM TUNELA, OSIM SPECIJALNIM ORUŽJEM! Antić: U planu je proširenje rata ka Libanu, Siriji i Iranu?!

(Espreso/ Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.