CGTN anketa: Konsenzus na Baliju je ključan za kinesko-američke odnose
Kina, Foto: Kineska medijska grupa

kina

CGTN anketa: Konsenzus na Baliju je ključan za kinesko-američke odnose

U poređenju sa anketom sprovedenom pre četiri meseca, udeo koji zastupa ovaj stav porastao je za 4,1 procentni poen

Objavljeno:

Čak 86 odsto ispitanika globalne onlajn ankete koju je sproveo CGTN veruje da je ključ za održavanje zdravog i stabilnog razvoja odnosa Kine i SAD preduzimanje praktičnih mera za sprovođenje konsenzusa koji su lideri dve zemlje postigli na sastanku na Baliju u novembru 2022.

U poređenju sa anketom sprovedenom pre četiri meseca, udeo koji zastupa ovaj stav porastao je za 4,1 procentni poen. Devedeset jedan odsto ispitanika veruje u zdrav razvoj odnosa Kine i SAD-a treba da bude zasnovan na međusobnom poštovanju i jednakom tretmanu. Udeo ispitanika koji dele ovo mišljenje povećan je za 2,1 procentni poen u odnosu na pre četiri meseca. U međuvremenu, 92 odsto ispitanika veruje da Kina-SAD odnosi nisu igra sa nultom sumom i svaki pokušaj transformacije i obuzdavanja druge strane je nerealan. Udeo ispitanika koji imaju isti stav porastao je za 8,3 procentna poena u poslednja četiri meseca.

Prema 83,2 odsto ispitanika, Kina i SAD treba da objektivno razumeju strateške namere jedne druge, da se efikasno nose sa konkurentskim faktorima u Kini i SAD i otkrivaju zajedničke ciljeve. Sedamdeset sedam odsto ispitanika pozvalo je dve zemlje da održavaju punu komunikaciju, spreče nesporazume i pogrešne procene i pokrenu kinesko-američke odnose da se što pre vrate na zdrav i stabilan kolosek razvoja. Kao što je jedan netizen rekao, „otvoreni dijalog između dve velike sile Kine i SAD će doneti plodne rezultate za celo čovečanstvo“.

Oko 73,5 odsto ispitanika širom sveta kaže da bi Kina i Sjedinjene Države trebalo da povećaju saradnju u oblastima kao što su energija, bezbednost hrane i klimatske promene kako bi se poboljšalo globalno upravljanje. Još 65,8 odsto ispitanika pozvalo je Kinu i SAD da prošire saradnju u oblastima kao što su rešavanje regionalnih sukoba i suočavanje sa izazovima globalnog upravljanja, i da doprinesu mudrosti velikih sila svetskom prosperitetu.

Anketa je objavljena na CGTN-ovoj engleskoj, španskoj, francuskoj, arapskoj i ruskoj platformi, sa više od 10.000 netizena koji su glasali u roku od 24 sata. CGTN je objavio globalne onlajn ankete u februaru, julu i novembru ove godine o odnosima izmedju Kine i SAD-a sa ukupno više od 70.000 globalnih netizensa koji učestvuju i izražavaju svoje stavove.

Bonus video:

01:49

U Ningbou se otvara treći sajam Kina-CEEC

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.