PODMORNICA SA OPASNIM ORUŽJEM STIGLA NA BLISKI ISTOK: Amerika poslala "NUKLEARNU" poruku Iranu
Američka podmornica, Foto: Facebook/U.S. Central Command

tenzije između dve sile

PODMORNICA SA OPASNIM ORUŽJEM STIGLA NA BLISKI ISTOK: Amerika poslala "NUKLEARNU" poruku Iranu

Američka Centralna komanda objavila fotografiju nuklearne raketne podmornice klase Ohajo

Objavljeno:

U nedelju kasno uveče, američka Centralna komanda, koja pokriva Bliski istok, saopštila je da je stigla nuklearna raketna podmornica klase Ohajo u region – neobično javno saopštenje o nuklearnoj podmornici što je stav koji su mnogi videli kao direktnu poruku Iranu.

Portparol izraelske vojske pozdravio je raspoređivanje američke nuklearne podmornice u regionu.

- Uvek je dobra vest videti da Amerikanci unose više sredstava - rekao je u ponedeljak medijima portparol izraelske vojske potpukovnik Ričard Heht, prenosi Rojters.

- Mi ovo vidimo kao neku vrstu faktora odvraćanja i stabilizacije u regionu - rekao je on.

Centralna komanda SAD objavila je sliku na kojoj se vidi podmornica u Sueckom kanalu severoistočno od Kaira.

U objavi na društvenim mrežama nije navedeno ime podmornice, ali američka mornarica ima četiri podmornice sa vođenim projektilima klase Ohajo, ili SSGN, koje su nekadašnje podmornice balističkih projektila pretvorene da ispaljuju krstareće rakete "tomahavk", umesto balističkih raketa sa nuklearnim vrhom.

Svaki SSGN može da nosi 154 krstareće rakete "tomahavk", 50% više od američkih razarača sa navođenim projektilima i skoro četiri puta više od onoga sa čime su naoružane najnovije podmornice američke mornarice.

Svaki "tomahavk" može da nosi do 500 kilograma visokoeksplozivnih bojevih glava.

- SSGN mogu veoma brzo da isporuče mnogo vatrene moći - rekao je za CNN Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande.

- Sto pedeset četiri tomahavka precizno zadaju mnogo udaraca. Nijedan protivnik SAD ne može da ignoriše tu pretnju - rekao je on.

Veličina te vatrene moći pokazala se u martu 2011. godine, kada je raketna podmornica USS Florida ispalila skoro 100 tomahavka na ciljeve u Libiji tokom operacije Odiseja Zora. Napad je bio prvi put da su SSGN korišćeni u borbi.

Vojska SAD retko najavljuje kretanje ili operacije svoje flote podmornica sa balističkim i vođenim raketama. Umesto toga, brodovi na nuklearni pogon rade u gotovo potpunoj tajnosti.

Najava je jasna poruka odvraćanja usmerena na Iran i njegove zastupnike u regionu. Podmornica se pridružuje brojnim drugim sredstvima američke mornarice koja su već u oblasti, uključujući dve udarne grupe nosača i amfibijska vozila.

Bonus video:

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.