LEGENDE O TROJANSKOM KONJU SE I DALJE RASPREDAJU: On je simbol OVE OSOBINE
Trojanski konj, Foto: SOEREN STACHE / AFP / Profimedia

grčka mitologija

LEGENDE O TROJANSKOM KONJU SE I DALJE RASPREDAJU: On je simbol OVE OSOBINE

Najpoznatiji konj u istoriji je Trojanski konj

Objavljeno: 12:00h

Najpoznatiji konj na svetu je Trojanski konj, a legenda o njemu stara je oko tri hiljade godine, potiče iz grčke mitologije i pojam je koji i danas koristimo.

I kad god spomenemo reč "konj" uzimajući u kontekst samu istoriju, nema osobe na svetu koja ne bi prvo pomislila na ovog legendarnog konja.

Trojanski konj je simbol lukavstva. Stoga kad god ga spominjemo, želimo da označimo nečiji plan da se uvuče u društvo, kako bi ga oslabio i uništio.

Trojanski konj vezan je za legendu o Trojanskom ratu između Grka i Trojanaca. Nakon desetogodišnje neuspele opsade Troje, koja je iznela veliki broj žrtava, sa obe strane, Grci odlučuju da se posluže lukavstvom.

Trojanski konj
foto: SOEREN STACHE / AFP / Profimedia

Grčka opsada Troje trajala je deset godina. Videći da nikako ne mogu da probiju zidine Troje, Grci su smislili novo lukavstvo – ogromnog šupljeg drvenog konja. Konja je sagradio Epej i ispunio ga grčkim ratnicima, koje je predvodio Odisej.

Ostatak grčke vojske je tobože napustio bojište, a u stvari se sakrio iza planine Tened. Trojanci su prihvatili konja kao znak mira. Grčki špijun Sinon je ubedio Trojance da je konj poklon, uprkos upozorenjima Laokonta i Kasandre.

Lepa Jelena i Deifob su također ispitivali konja. Trojanci su uveliko slavili podizanje opsade, i kada su Grci izašli iz konja, čitav grad je bio omamljen pijanstvom.

Grčki vojnici su otvorili kapije grada da bi ostatak vojske ušao i grad je nemilosrdno opljačkan, svi muškarci su pobijeni a žene i deca odvedeni u ropstvo.

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.