Kako se postiže "zajednička bezbednost"? Sijangšanski forum izneo svoje predloge
Foto: Kinseska medijska grupa

KINA

Kako se postiže "zajednička bezbednost"? Sijangšanski forum izneo svoje predloge

Kineska Inicijativa za globalnu bezbednost danas je bila važna odluka za upravljanje globalnom bezbednošću i dobila je pozitivne reagovanje od više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija

Objavljeno:

Deseti Sijangšanski forum juče je završen u Pekingu. Tokom sastanka, više od 1.800 predstavnika iz više od 100 zemalja, regiona i međunarodnih organizacija održalo je dijalog i razmenu mišljenja na temu "Zajednička bezbednost i trajni mir". Stručnjaci koji su učestvovali pozvali su na mir i bezbednost, ističući "više diplomatije, više pregovora i više razmena".

Kineska Inicijativa za globalnu bezbednost danas je bila važna odluka za upravljanje globalnom bezbednošću i dobila je pozitivne reagovanje od više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija. Kao ključni mehanizam platforme za sprovođenje globalne bezbednosne inicijative, forum pokazuje osnovni koncept ove inicijative i pruža priliku svim stranama da formulišu bezbednosne politike i razviju bezbednosnu saradnju.

Velike sile imaju posebnu i važnu obavezu za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

"Mislim da bi trebalo obnoviti odnos vojne saradnje između Kine i SAD-a". Vojni odnosi između Kine i SAD-a su od ogromnog značaja za ceo svet. Džon Devejd, potpredsednik istraživačkog centra američke mornarice koji je učestvovao na sastanku, podelio je svoja osećanja.

Od samog početka, Sijangšanski forum je posedovao karakterističnu osobinu u tome što je omogućio većem broju zemalja u razvoju da koriste "pravo da govore". Sudeći po okruženju foruma, ne samo da se ovde održavaju plenarni sastanci kako bi se razgovaralo o ulozi zemalja u razvoju u globalnoj bezbednosti, već i grupni sastanci za diskusiju o pitanjima kao što su "globalni jug", "proširenje" zemalja BRIKS-a i bezbednost duž "pojasa i puta". Ovo odražava racionalnu zabrinutost i zahteve zemalja u razvoju.

Da bi se postigla zajednička bezbednost, veoma je važno insistirati na rešavanju nesuglasica i sporova između zemljama mirnim putem kroz dijalog i konsultacije. Na forumu su predstavnici strana konflikta, kao što su Izrael i arapske zemlje, Rusija i Ukrajina, pozvani na dijalog i diskusiju. Kao što analitičari ističu, iako je teško rešiti teška bezbednosna pitanja na sastanku, sve dok strane sede i počnu da razgovaraju, gledaju napred i poboljšavaju komunikaciju, od njih se očekuje da pronađu način za rešenje sporova. Stručnjaci koji su prisustvovali sastanku smatrali su da je Forum omogućio pojedinačnim zapadnim silama da u potpunosti razumeju stavove drugih zemalja i slušaju glasove drugih zemalja. Ovo je veoma važno za zemlje širom sveta koje traže uzajamno-korisnu saradnju.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.