VLADIMIR MISTERIOZNO UMRO, A TESTAMENT NESTAO: Kad su videli šta ih čeka, naslednici su potpuno poludeli
Novac, Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

ostavinska rasprava

VLADIMIR MISTERIOZNO UMRO, A TESTAMENT NESTAO: Kad su videli šta ih čeka, naslednici su potpuno poludeli

Ruski oligarh Vladimir Šerbakov misteriozno umro bez testamenta i napravio brojne probleme svojim naslednicima

Objavljeno:

Ruski oligarh Vladimir Šerbakov (56) bio je pod istragom Kremlja zbog optužbi za prevaru kada je umro u junu 2017. godine.

Milijarder je iza sebe ostavio ogromno bogatstvo, uključujući i kuću u centru Londona, u vrednosti više miliona funti, kao i prostranu vilu od 12 miliona funti u Sariju, u kojoj je živeo sa svojom partnerkom Brigitom Morinom. Dve godine pre smrti, Šerbakov je sastavio testament u kojoj je veliku većinu svoje imovine izvan Rusije ostavio upravo Brigiti i njenoj porodici.

Ali testament od 100 miliona funti sada je nestao, a devojka oligarha koji je misteriozno preminuo zaratila je sa njegovo dvoje dece oko impresivnog imanja. Brigita je sada upletena u pravnu bitku na Visokom sudu u Londonu sa dvoje Vladimirove odrasle dece, Olgom Šerbakovom (34) i Aleksanderom Šerbakovim (25), i njihovom majkom Elenom Šerbakovom, piše "Slobodna Dalmacija".

Njih troje tvrde da je Brigita "sigurno pocepala" testament koji je misteriozno nestao jer nije htela da deli imanje sa sinom i ćerkom njegove bivše žene. Ali 42-godišnja Brigita insistirala je na tome da je Vladimir želeo da ona dobije kuću, te dodaje da su planirali da se venčaju da su imali "neraskidivu vezu i da su se jako voleli".

Opisala ga je kao "ljubav svog života" te otkrila da je on govorio o njihovoj "ljubavi i predanosti", kao i o tome da "želi da se brine za nju i njihovu porodicu".

Međutim, Olga i Aleksander tvrde da je Morina "nezdravo opsednuta" porodicom Šerbakov i da "ne može preći preko činjenice" da je on odlučio da se neće oženiti njome.

Novac, Posao, Bogatstvo
foto: Profimedia

Podsetimo, ruski oligarh imao je dvoje dece s bivšom suprugom Elenom, pre nego što su se razveli. Nakon toga je započeo vezu s Brigitom 2010, da bi je pet godina kasnije i zaprosio.

Brigita je inače bivša kreativna direktorka proizvođača luksuznih satova "DeLaneau". Njihovo je venčanje bilo odloženo zbog spora oko statusa njegovog braka s Elenom, piše The Times.

Par je živeo zajedno u Engleskoj, a Vladimirova imovina navodno uključuje nekretnine u Vejbridžu i Majferu, kao i kolekciju vina vrednu 400 hiljada funti. Ruski tajkun takođe je bio član nekoliko elitnih londonskih klubova, ali je navodno napustio Veliku Britaniju i otišao 2016. u Belgiju kako bi izbegao izručenje Rusiji.

U to se vreme takođe suočavao s istragom navodne bankovne prevare, ali je slučaj odbačen nakon njegove smrti. Protiv njega je krivičnu prijavu podneo Andrej Lugovoj, bivši agent ruske sigurnosne službe i zastupnik u ruskoj Dumi, kojeg je Evropski sud za ljudska prava proglasio krivim za ubistvo Aleksandra Litvinenka.

Kada je stigao u Belgiju, Vladimir je živeo u strahu i odbijao je da "jede voće koje bi mu drugi dali iz straha da je možda otrovano". Na sudu se takođe moglo čuti da je bio toliko prestravljen da mu se prisluškuju razgovori, da je koristio samo šifrovane oblike komunikacije. Istraga je na kraju odbačena, ali ne pre nego što je Vladimir pronađen obešen u kući u Belgiji.

Porodica se razvlači po sudovima

Nakon njegove smrti, njegove dve porodice bile su u nizu žestokih sporova. To uključuje i svađu koja je rezultirala time da je belgijski sudija prepustio pravo raspolaganja očevim telom njegovoj odrasloj deci. Olga i Aleksander tvrdili su da je njihov otac pocepao testament jer više nije želeo da Brigita polaže pravo na njegovo bogatstvo.

U drugom sporu koji je uključivao njegove poslovne interese na Britanskim Devičanskim Ostrvima, njegove firme su navodno imale "vrednost od najmanje devet cifara u dolarima".

Brigita i Vladimirova deca sada se bore oko njegovog poslednjeg testamenta, kojim je gotovo sva njegova neruska imovina pripala njoj i njgovoj porodici. Vladimirova deca insistiraju na tome da je njihov otac sigurno uništio taj testament jer više nije želeo da Morina dobije "gotovo sve" što je imao. Ali Brigita ipak tvrdi da je testament još uvek postojao nakon Vladimirove smrti i da je umesto toga bila prisiljena da preda dokument u zamenu za 30 miliona funti.

"Brigitin slučaj je da je izvorni engleski testament postojao nakon Vladimirove smrti. To je proverena informacija kako bismo potvrdili da je reč o originalu. Prema engleskom zakonu, Vladimir nije opozvao engleski testament. Originalni engleski testament je, u nepoznatom trenutku, pogrešno prisvojen i od tada su ga zataškale određene osobe koje su ga odbile dostaviti, osim u slučaju ako gospođa Morina ne plati znatnu svotu otkupnine", rekao je Hodž Malek, koji zastupa Brigitu.

Objasnio je da je jedna osoba kontaktirala Brigitine advokate 2020, rekavši da je "spremna dati originalni engleski testament u zamenu za 35 miliona evra".

Iako odlučno poriču umešanost i kažu da je tvrdnja o iznuđivanju bila "nameštaljka", Malek kaže da je "neodoljivi zaključak" iz dokaza da su brat i sestra Šerbakov bili uključeni u "suzbijanje" spornog testamenta.

Rekao je da su oni i njihova mama - koja je prestala da aktivno učestvuje u slučaju i sada služi zatvorsku kaznu u Rusiji - "napali Brigitu na više frontova, uz veliku ljudsku i emocionalnu cenu". Ocrnili su kvalitet njene veze s Vladimirom, koju su okarakterisali kao "aferu" ili "romantičnu vezu", a zapravo se radilo o "trajnoj i duboko ukorenjenoj vezi". Međutim, Olga Šerbakov danas je poricala bilo kakvu sugestiju da je bila umešana u "suzbijanje" očeve engleskog testamenta ili bilo kakav navodni pokušaj iznude.

Rekla je da ne veruje da bi njen otac ostavio testament koji bi bio od koristi njegovoj "ljubavnici" u kući njene mame.

Brat i sestra takođe žele da se proglasi da je njihov otac imao prebivalište u Belgiji u trenutku smrti i da je umro bez testementa. Dvonedeljno suđenje se nastavlja...

Bonus video:

01:57

SRBIN ZBOG ANTIAMERIČKIH OBJAVA POPIO PEDALU SA MREŽA?! Svaka žalba mu je odbijena, ALI OVAJ MILIJARDER MU JE POMOGAO

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.