ERDOGAN BI MOGAO DA OKONČA KRVAVE SUKOBE? Jedan njegov potez je RAZBESNEO IZRAEL, a mogao bi biti SLAMKA SPASA?!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA / STR

KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU

ERDOGAN BI MOGAO DA OKONČA KRVAVE SUKOBE? Jedan njegov potez je RAZBESNEO IZRAEL, a mogao bi biti SLAMKA SPASA?!

Želja nije samo da se zaustavi bombardovanje Pojasa Gaze, već da se donese dugoročni mir u ovom nemirnom području

Objavljeno:

Kao i u slučaju sukoba u Ukrajini, Turska želi da posreduje u ratu između Izraela i palestinskog Hamasa.

Želja nije samo da se zaustavi bombardovanje Pojasa Gaze, već da se donese dugoročni mir u ovom nemirnom području.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ima cilj da zemlju promoviše kao globalnog igrača i ponovi zalaganje koje je pokazao u posredovanju između Ukrajine i Rusije. Podsetimo, u Ankari su se nekoliko puta susrele ruske i ukrajinske delegacije, a iako nije postignut konačni mirovni sporazum ili nešto slično, Erdogan se izrazito trudio da postigne dogovor o izvozu žita.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA/STR

Kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra, Ankara i Tel Aviv su pokazali toplije odnose nakon više od deset godina neprijateljstava.

Povezani sa obe strane

Turska je jedna od nekolicine zemalja koje održavaju odnose sa Hamasom otkad je ta grupa preuzela vlast u Gazi 2007. godine. Ankara Hamas nije proglasila terorističkom organizacijom, što je razljutilo Izrael.

- Turska ima dobre kanale komunikacije sa Hamasom, što je doprinelo savezništvu koje se gradilo proteklih 17 godina. Turska je bila jedina zemlja koja je pozvala Hamas u svoju prestonicu - naveo je Taha Ozhan, istraživački direktor Instituta Ankara.

- U ovim kriznim vremenima, komunikacioni kanali i diplomatski odnosi su važni - rekao je Ozhan, inače bivši predsedavajući Komiteta za spoljne poslove u turskom parlamentu.

U skladu sa tim, turski zvaničnici, predvođeni Erdoganom i šefom diplomatije Hakanom Fidanom, želeli su da iskoriste priliku kako bi zauzeli centralnu ulogu u rešavanju sukoba u Gazi.

Primarni fokus je bio da se civilima u Gazi dostavi humanitarna pomoć i oslobodi najmanje 222 talaca koje je zarobio Hamas.

Fidan je istakao da je više zemalja zamolilo Tursku da pomogne u oslobađanju talaca.

- Započeli smo razgovore sa političkim delom Hamasa. Posebno smo usredsređeni na to da budu pušteni deca i strani državljani - poručio je Fidan.

1 / 9 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Podrška Palestini

Veći deo turske javnosti podržava palestinsko pitanje, a i u toj zemlji su ovih dana viđeni protesti u znak podrške Palestincima.

Istovremeno, Turska je decenijama održavala diplomatske odnose sa Izraelom, sve do 2010. godine. Tada je Izrael ubio devet Turaka koji su isporučivali humanitarnu pomoć Pojasu Gaze, a deseti turski državljanin je preminuo posle nekoliko godina provedenih u komi.

Odnosi su obnovljeni 2016, da bi se ponovo prekinuli dve godine kasnije.

Izrael je 2018. usvojio zakon kojim je sebe proglasio "državom Jevreja", što je naišlo na Erdoganove kritike. Potom su SAD ambasadu premestile iz Tel Aviva u Jerusalim, a desetine protestanata su ubijene u Velikom maršu povratka u Gazu - Palestinci su zahtevali da im se vrati oduzeta zemlja, ali su naišli na oružani odgovor Izraelaca.

- Erdogan uživa podršku u Gazi, na Zapadnoj obali i širom arapskog sveta zahvaljujući svojoj oštroj retorici prema izraelskoj politici - rekao je za Al Džaziru Volgango Picoli, kopredsednik savetničke grupe "Teneo".

Iako je Turska prošle godine počela da obnavlja saradnju sa Egiptom, Saudijskom Arabijom, UAE, pa i Izraelom, Erdoganov uticaj je preživeo.

 Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: Profimedia

"Nove metode"

Fidan se sastajao sa liderima iz regiona, a telefonski je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i šefom Hamasa Ismailom Hanijehom.

Prema njegovim rečima, Ankara traži način da se otvore vrata ka stalnom miru zasnovanom na dvodržavnom rešenju, a predložio je da Turska bude jemac takvog sporazuma.

- Ne verujemo da će trajni mir biti postignut korišćenjem starih metodologija, tako da se nadamo da ćemo na narednim sastancima moći da iznesemo naše ideje - rekao je na zajedničkoj konferenciji sa libanskim kolegom.

 Ismail Hanije
Ismail Hanijefoto: EPA/ALI ALI

Turska bi mogla da omogući da se povede razgovor o budućnosti Palestinaca.

- Ako ne postavimo to pitanje, sve će biti privremeno ili proizvoljno - rekao je turski šef diplomatije.

Na kraju, sve zavisi od Izraela i podrške koju bude dobijao od EU i SAD.

Bonus video:

01:27

ZBOG ČEGA IZRAEL NIJE REAGOVAO U PRVIH 24 SATA RATA? Stručnjaci nemaju dilemu: Hamas nije samostalan, EVO KO STOJI IZA NJIH!

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.