Predsednik evropskog parlamenta: Ako Britanija odustane od Brexita, dobrodošla je nazad!
Foto: Reuters

zavisi od izbora

Predsednik evropskog parlamenta: Ako Britanija odustane od Brexita, dobrodošla je nazad!

Ostaju zakonska pitanja oko toga da li je član opoziv, ali Tejani kaže da bi se političko rešenje moglo postići
Objavljeno:

Velika Britanija bi bila dobrodošla nazad u EU ako bi odustala od Bregzita nakon generalnih izbora, rekao je Antonio Tejani, predsednik Evropskog parlamenta.

Antonio Tejani je rekao da bi svih preostalih 27 zemalja EU odobrile ako bi nova vlada odlučila da preokrene proces iz člana 50 nakon izbora 8. juna, izvestio je list Press Association.

Pens: Napad u Parizu je nova opomena svima!

Kao znak teškoća sa kojima će se Tereza Mej suočiti ako ostane na vlasti nakon izbora, Tejani je rekao da bi svaki dogovor o pravima EU građana unutar Velike Britanije - i birtanaca na kontinentu - bio podložan odlukama Evropskog suda.

U intervjuu sa listom Guardian, Tejani je indicirao da proces iz člana 50 može biti zaustavljen ako vlada želi posle izbora.

- Ako Velika Britanija, nakon izbora, želi da povuče tu odluku, onda je procedura jasna. Ukoliko žele da ostanu, svi bi bili za to. Bio bih jako srećan - rekao je on.

foto: Reuters

Ostaju zakonska pitanja oko toga da li je član opoziv, ali Tejani kaže da bi se političko rešenje moglo postići.

- Ukoliko sutra nova vlada Velike Britanije odluči da promeni svoje stanovište, moguće je to uraditi. Finalna odluka je na 27 država članica, ali svi će biti u korist te odluke ako bude napravljena - rekao je.

U međuvremenu, probni dokument za pregovaranje Evropske Komisije indicira da Briselski zvaničnici takođe veruju da Evropski sud treba da nadvlada u sporazumu u vezi prava građana.

- Sve što je pod (Bregzit) sporazumom je pod vlašću suda - naveo je Tejani. Evropski parlament će praktično imati veto nad svakom odlukom i Tejani tvrdi da bi nastavljanje uloge Evropskog suda mogla biti crvena linija.

foto: Fonetap

- Tehički to je jedino moguće rešenje - rekao je listu Times. - Ako hoćete da nastavite da garantujete prava građana morate referisati Evropskom sudu.

- Evropski parlament je veoma jasan po pitanju ovoga. Građanska prava su crvena linija.

Procureli dokument komisije takođe naznačava da Brisel želi da zahteva od Britanije da plati cenu pomeranja EU agencija iz Velike Britanije posle Bregzita. Takođe, Evropska komisija će insistirati da Velika Britanija plati svoj “račun razvoda” u evrima, da bi snosila rizik eventualnih vlautnih fluktuacija.

(Espreso.co.rs / HuffingtonPost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.