(UŽIVO) RAT U IZRAELU UŠAO U DESETI DAN: Snažan raketni napad na Jerusalim i Tel Aviv, UBIJENO šest Britanaca
Rat u Izraelu, Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

TENZIJE NE JENJAVAJU

(UŽIVO) RAT U IZRAELU UŠAO U DESETI DAN: Snažan raketni napad na Jerusalim i Tel Aviv, UBIJENO šest Britanaca

Krvavi sukobi na Bliskom istoku su ušli u deseti dan

Objavljeno: 21:58h

Rat u Izraelu ušao je u 10. dan, a do sada je u sukobima sa obe strane poginulo je više od 3.500 ljudi.

Američki borbeni avioni F-15 stigli su u subotu na Bliski istok kao deo napora SAD da ojačaju svoju poziciju u regionu i unaprede vazdušne operacije nakon napada Hamasa na Izrael.

Operativci Odbrambenih snaga Izraela (IDF) ubili su Murada Abu Murada, šefa avijacije Hamasa, objavili su mediji na hebrejskom jeziku, a prenosi Jerusalem Post. Kako se piše, Murad je imao veliku ulogu u navođenju terorista Hamasa na mete u krvoločnom napadu na civile u subotu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je juče da je izraelsko naređenje za evakuaciju ljudi u severnoj Gazi "potpuno nemoguće sprovesti".

Iz Izraela je do sada otišlo 700 državljana Srbije, a na evakuaciju čeka još 200 naših.

1 / 7 Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

20.46 Sderot na meti napada

Dve rakete pale su večeras u Sderot, u južnom delu grada, a izraelski mediji tvrde da su ispaljene iz pravca Gaze. Zvaničnici navode da je jedna od raketa pala na kuću, ali da porodica nije bila kod kuće. Nema podataka o povređenima.

20.44 Dramatično upozorenje Irana

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da se verovatnoća da se sukob proširi na druge frontove "približava neizbežnoj fazi".

"Ističe vreme za politička rešenja", naveo je ministar u objavi na platformi X.

19.38 - Zvaničnik Hamasa ne zna da li su taoci živi

Šef za političke i međunarodne odnose Hamasa rekao je za "Skaj njuz" da ne zna da li je 199 izraelskih civila uzetih za taoce još živo.

Dr Basem Naim je rekao da je to "nemoguće" proveriti jer je Gaza pod teškim bombardovanjem.

- Rekli smo svim posrednicima da smo spremni da oslobodimo sve civilne taoce u trenutku kada agresija na naš narod bude zaustavljena - rekao je on.

Dalje je rekao da je Hamasov cilj bio „osloboditi se okupacije i osloboditi se zagušljive opsade“ – dodajući: „Rat sam po sebi nije cilj“.

19.31 - Kneset odlaže lokalne izbore u Izraelu za tri meseca

Izraelski parlament usvojio je danas u prvom čitanju zakon o odlaganju lokalnih izbora koji je trebalo da budu održani 31. oktobra, za 30. januar 2024. godine, nakon napada Hamasa.

Za zakon je glasalo 10 poslanika Kneseta, a niko nije bio protiv, javljaju izraelski mediji.

Za konačno usvajanje ovog zakona bice potrebna još dva glasanja u plenumu pre kraja meseca.

19.03 - Hezbolah najveća pretnja Izraelu

Analitičari kažu da iako Hezbolah ima kapacitete da "naplati Izraelu sve", ipak nemaju dovoljno vojnika i ostalih vojnih sposobnosti u poređenju sa Izraelom.

Randa Slim, direktorka programa za rešavanje sukoba na Institutu za Bliski istok, veruje da, "iako libanska grupa može da izdrži veliki napad za kritičnu infrastrukturu Izraela, Izrael može da pretvori veći deo Libana u ruševine", prenosi "Al Džazira".

18.09 Izraelska bezbednosna agencija: Nismo uspeli da sprečimo napad Hamasa

17.50 Hercog: Rat Izraela i Hamasa je sukob apsolutnog dobra i apsolutnog zla

17.05 Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na položaje IDF

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za napade na položaje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u blizini granice sa Libanom.

Iz IDF-a su saopštili da nijedan njihov vojnik nije povređen, kao i da su na napade odgovorili artiljerijskom vatrom, prenosi Tajms of Izrael.

Do eskalacije sukoba je došlo pošto je Hezbolah pokrenuo nekoliko napada na sever Izraela, nakon što je izbio rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas na jugu, u Pojasu Gaze.

16.50 Sunak: Ubijeno šest Britanaca, 10 nestalo

Premijer Velike Britanije Riši Sunak rekao je da je u sukobu Izraela i Hamasa ubijeno šest Britanaca, dok se 10 vodi kao nestalo.

16.36 Snažan raketni napad na Jerusalim i Tel Aviv, poslanici Kneseta u skloništima

Snažna baražna raketna paljba pogodila je danas Jerusalim i Tel Aviv, zbog čega su poslanici Kneseta usred zasedanja morali da odu u skloništa.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu i Tel Avivu, a pripadnici palestinskog militantnog pokreta Hamas iz Pojasa Gaze lansirali su rakete dugog dometa.

Tajms of Izrael navodi da je u pitanju verovatno najveća baražna paljba baraž od prvog napada Hamasa 7. oktobra. Nekoliko glasnih eksplozija se čulo se u dva najveća izraelska grada, ali zasad nema izveštaja o povređenima ili šteti. Sednica Kneseta na čijem je početku govorio premijer Izrael Banjamin Netanjahu je odložena, a poslanici i ostali prisutni otišli su u skoloništa.

16.12 Čuju se sirene u Tel Avivu

Oglasile su se sirene u Tel Avivu.

15.44 Netanjahu u Knesetu: "Borba sa nacističkim Hamasom je rat između svetlosti i tame"

Premijer Benjamin Netanjahu kaže da je izraelski rat protiv terorističkih grupa u Pojasu Gaze egzistencijalna bitka protiv sila tame.

"Pobedićemo, jer je naše postojanje ovde u pitanju", rekao je on, poredeći Hamas sa nacističkom Nemačkom i nazivajući sukob "ratom između sila svetlosti i sila tame, između čovečanstva i animalizma".

On je rekao da svet mora da se ujedini da porazi Hamas kao što je porazio naciste i ISIS.

Benjamin Netanijahu, Benjamin Netanjahu
foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

15.42 Evakuacija Amerikanaca iz Izraela, kruzer krenuo iz Haife za Kipar

Kruzer američke pomorske kompanije Royal Caribbean International sa državljanima SAD, krenuo je danas iz izraelske luke Haifa za Kipar.

Američka ambasada u Izraelu saopštila je ranije da će brod provesti oko 10 do 12 sati na moru, pre nego što stigne u luku Limasol na Kipru, odakle će državljani SAD sami biti odgovorni za organizovanje svog smeštaja i dalje putovanje, prenosi CNN.

Američki Stejt department počeo je od petka da nudi i čarter letove za Evropu, kako bi pomogao Amerikancima da napuste Izrael ako to žele, saopštila je Bela kuća.

15.30 Putin danas telefonom razgovara sa pet bliskoistočnih lidera

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon telefonskog razgovora sa Sirijskim kolegom Bašarom Asadom, razgovaraće danas o sukobu Izraela i Hamasa sa još četiri lidera zemalja Bliskog istoka, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, najavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

Kako je rekao, Putin će razgovarati i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, kao i sa predsednicima Irana i Egipta, Ibrahimom Raisijem i Abdelom Fatahom el Sisijem.

Prema rečima Ušakova, Putin će tokom telefonskih razgovora izneti stav Moskve i "saslušati relevantna razmišljanja svojih kolega".

14.52 Liban: Vojska pronašla 20 raketnih lansera u blizini granice sa Izraelom

Libanska vojska saopštila je danas da je u operacijama pretrage otkrila 20 raketnih bacača u blizini granice između Libana i Izraela. Vojska je u saopštenju navela da su četiri otkrivena lansera imala rakete u sebi i da su bili spremni za ispaljivanje, prenosi AP.

Saopšteno je i da vojni stručnjaci rade na demontiranju lansera, koji su otkriveni u blizini sela Klajle, južno od lučkog grada Tira.

14:15 - Bajden odložio posetu Koloradu zbog situacije na Bliskom istoku

Američki predsednik Džozef Bajden odložio je za danas planirani odlazak u američki saveznu državu Kolorado da bi ostao u Vašingtonu i fokusirao se na rastući sukob na Bliskom istoku.

Bajden je trebalo da poseti 3. kongresni okrug Kolorada koji u Predstavničkom domu predstavlja Loren Bobert, članica Republikanske stranke i da poseti kompaniju CS Vind, najveću svetsku fabriku za proizvodnju vetrotornjeva, prenosi AP.

Umesto toga, očekuje se da će Bajden sa svojim najvišim saradnicima održati seriju sastanaka o Izraelu i rastućoj humanitarnoj zabrinutosti za Pojas Gaze.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: Profimedia

13:30 - Putin i Asad pozivaju na prekid prisilnog raseljavanja stanovnika Gaze

Ruska državna novinska agencija Tass objavila je na svom Telegram nalog da su predsednik Vladimir Putin i sirijski predsednik Bašar al Asad razgovarali telefonom o ratu između Izraela i Hamasa.

"Asad i Putin su se u telefonskom razgovoru izjasnili za hitnu isporuku pomoći Gazi, prenosi kancelarija sirijskog lidera. Asad i Putin su takođe pozvali na prekid granatiranja Gaze i prisilnog raseljavanja njenih stanovnika" naveo je Tass.

 Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

13:21 - Počeo sastanak u Jerusalimu između Amerike i Izraela

Američki državni sekretar Antoni Blinken započeo je u Jerusalimu sastanke sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

13:01 - SZO šalje hitnu medicinsku pomoć u Liban zbog moguće eskalacije sukoba

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je poslala dve pošiljke sanitetskog materijala u Bejrut, jer se priprema za potencijalnu eskalaciju dosadašnjih sporadičnih sukoba između libanskih ekstremističkih frakcija i izraelske vojske u pograničnim područjima.

Iz SZO je potvrđeno da je "ubrzana isporuka kritičnih medicinskih zaliha u Liban kao odgovor na potencijalnu zdravstvenu krizu", prenosi Tajms of Izrael.

U Bejrut su danas iz Dubaija stigle dve pošiljke koje sadrže "dovoljno hirurških potrepština i lekova za lečenje od 800 do 1.000 povređenih pacijenata", navodi se u saopštenju SZO.

12:31 - "Reci mi da si živ, reci nešto": Potresne poruke koje su razmenili mladi verenici pre masakra Hamasa

Mladi par koji je tragično stradao u napadu Hamasa na kibuc
Mladi par koji je tragično stradao u napadu Hamasa na kibucfoto: Printscreen/Facebook

12.02 - Kina pozvala na prekid vatre u Izraelu i u Pojasu Gaze

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da Peking poziva na prekid vatre u Izraelu i u Pojasu Gaze. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, Ji je poručio da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) mora da preduzme akciju, a glavne sile da igraju aktivne uloge, prenosi Rojters.

"Imperativ je da se uspostavi primirje, da se dve strane vrate za pregovarački sto i da se uspostavi hitni humanitarni kanal kako bi se sprečila dalja humanitarna katastrofa", ukazao je šef kineske diplomatije.

Vang Ji
Vang Ji foto: Profimedia

11.48 - Hamas kaže da je ispalio raketu na Tel Aviv

Hamas je rekao da je ispalio raketu iz Gaze na Tel Aviv.

U gradu se nisu oglasile sirene, ali su stanovnici navodno čuli jaku eksploziju.

Prema Channel 12, jedna raketa je možda pala u more.

10:55 - Blinken opet u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo je stigao u Izrael na još jednu rundu razgovora.

Entoni Blinken
Entoni Blinken foto: EPA

10:35 - Izraelska vojska: Hamas drži 199 talaca u Gazi

Izraelska vojska je u saopštenju medijima rekla da je potvrdila da Hamas drži 199 talaca u Gazi.

09:55 - Hamas: Nije tačno ni da se otvara prelaz Rafa ni da će biti privremenog primirja

Zvaničnik palestinske militantne grupe Hamas Izat El Rešik izjavio je danas da su neistiniti izveštaji u kojima se navodi da se otvara granični prelaz Rafa prema Egiptu, kao i da je netačno da je dogovoren privremeni prekid vatre s izraelskim snagama.

09.43 - I Šolc putuje u Izrael

Nemački mediji pišu da će njihov kancelar Olaf Šolc putovati u Izrael u utorak.

Olaf Šolc
Olaf Šolc foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok bila je u Izraelu prošle nedelje.

09:15 - Izrael evakuiše 28 gradova na granici sa Libanom

Izrael je najavio evakuaciju stanovnika koji žive u 28 gradova u blizini granice s Libanom. Izraelci koji žive unutar nešto više od 2 kilometra od Libana zamoljeni su da odu u pansione negde drugde, prema izraelskom ministarstvu odbrane.

09.06 - Poginulo više od 4.000 ljudi

U sukobima je poginulo 2.750 Palestinaca, dok je 9.700 ranjeno.

U Izraelu je poginulo 1.400 ljudi dok je 3.500 povređeno u napadima Hamasa.

09:05 - Izrael demantovao da je postignut sporazum o prekidu vatre na jugu Gaze

Izrael je negirao izveštaje da su Izrael, SAD i Egipat postigao sporazum o prekidu vatre u južnoj oblasti Pojasa Gaze, kako bi se dozvolilo da se otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom i dozvoli da humanitarna pomoć dospe do Palestinaca.

"U ovom trenutku, ne postoji dogovor o prekidu vatre zbog ulaska humanitarne pomoći ili izlaska stranaca iz Pojasa Gaze", navodi se u saopštenju kabineta premijera Benjamina Netanijahua, preneo je Tajms of Izrael.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Nešto ranije, novinska agencija Rojters je, citirajući dvojicu egipatskih bezbednosnih zvaničnika, objavila da je Izrael pristao na kratkotrajni prekid vatre od 8 časova po srednjoevropskom vremenu, u navodnom dogovoru sa zvaničnicima Egipta i Sjedinjenih Američkih Država.

09.01 - Egipat otvara granični prelaz?

Izveštaji američkih medija kažu da će Egipat uskoro otvoriti svoj granični prelaz za Gazu kako bi Palestincima sa dvojnim državljanstvom omogućio da izađu, a preko potrebna pomoć da stigne unutra.

09.00 - Izrael izveo napada na najmanje 50 ciljeva u Pojasu Gaze

Izrael je tokom noći izveo napade na najmanje 50 ciljeva u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na izraelski TV Kanal 12. Na meti su bile osmatračnice, komandni centri i raketni lanseri. Izrael je pokrenuo masovne vazdušne udare na Pojas Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra izvela raketni napad, a potom i kopneni upad u Izrael.

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

08.58 - Kancelarija UN: Bolnice u Pojasu Gaze imaju goriva za još 24 sata

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) upozorila je danas da očekuje da će bolnice širom Pojasa Gaze imati goriva za još 24 časa.

"Gašenje rezervnih generatora bi ugrozilo živote hiljade pacijenata koji su u opasnosti", navela je OCHA na svom sajtu. Iz OCHA su dodali da je Izrael delimično obnovio vodosnabdevanje u Kan Junisu, na području na istoku Gaze.

"Zabrinutost zbog dehidracije i bolesti koje se prenose vodom i dalje je velika s obzirom na kolaps vodovodnih i sanitarnih usluga, uključujući i jučerašnje zatvaranje poslednjeg funkcionalnog postrojenja za desalinizaciju morske vode u Gazi", navodi se u izveštaju OCHA.

Bonus video:

04:36

HAMAS UDARIO JEVREJE TAMO GDE SU NAJTANJI?! Vojni komentator: Znali su reakciju Izraela! Ovo je zlatno doba za vojnu industriju

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.