DOK JE HAMAS NAPADAO, OVAJ ČOVEK JE POSTAO AKCIONI HEROJ DRUŠTVENIH MREŽA: Uzeo je PIŠTOLJ, i krenuo ka porodici
Noam Tibon, Foto: PrintScreen/ Twitter/Yael Bar tur

palestina i izrael

DOK JE HAMAS NAPADAO, OVAJ ČOVEK JE POSTAO AKCIONI HEROJ DRUŠTVENIH MREŽA: Uzeo je PIŠTOLJ, i krenuo ka porodici

Noam Tibon bio je u kibucu na granici sa Gazom, kada je krenuo napad

Objavljeno:

Bivšeg izraelskog generala Noama Tibona (62) mnogi na društvenim mrežama porede sa Lijamom Nisonom u filmu "96 sati", nakon što je spasio sina od boraca Hamasa koji su napali njihov kibuc.

Nagrađivani novinar Amir Tibon bio je u svom domu u Nahal Ozu, kibucu na granici sa Gazom, kada je Hamas napao pogranične zajednice prošlog vikenda. Dok se pucnjava približavala mestu gde se skrivala Amirova porodica, pozvao je svog oca Noama Tibona (62), penzionisanog general-majora koji živi u Tel Avivu. Svoju vojnu karijeru proveo je specijalizujući se za borbu protiv terorizma, a kada je čuo vest, svom sinu je rekao: „Verujte mi, doći ću“, prenosi "Jutarnji list".

- Znao je da ću doći. Ovo je moja profesija, niko ne može da me zaustavi - rekao je Noam za NBC.

Uzeo pištolj i odvezao se na jug

Sa suprugom je odmah napustio Tel Aviv. Naoružan samo pištoljem, odvezao se na jug sa namerom da spase svoju porodicu. Usput se borio sa naoružanim napadačima Hamasa, spasao preživele od masakra na festivalu i pomogao ranjenim izraelskim vojnicima.

- Deset sati kasnije čuli smo glasno kucanje na prozor. Čuli smo glas mog oca. Galja, moja starija ćerka, odmah je rekla: „Deda je ovde!“ Onda smo svi počeli da plačemo. Znali smo da smo bezbedni - rekao je njegov sin Amir.

Noamova hrabrost primećena je i na društvenim mrežama, gde su ga mnogi korisnici proglasili za Brajana Milsa, koji spasava svoju ćerku tinejdžerku od kidnapera trgovaca ljudima, koju igra Lijam Nison u filmu "96 sati" iz 2008. Tibon je rekao da je to njegova profesija i da ga niko ne može zaustaviti, a njegov komentar su mnogi uporedili sa retkom koju je Mils uputio kidnaperima svoje ćerke u filmu.

- Ako tražite otkup, mogu vam reći da nemam novca. Ali ono što imam je veoma poseban skup veština koje sam stekao tokom duge karijere, veštine koje me čine noćnom morom za ljude poput vas - rekao je on.

Operacija spasavanja

U intervjuu za "Atlantik" Amir je detaljno opisao kako je njegov otac spasio njega i njegovu porodicu.

Amir, njegova supruga Miri i njihove dve ćerke su spavali u svom kibucu kada su oko 6 sati ujutro začuli zvuk minobacača koji će da eksplodira. Otrčali su u svoju sigurnu sobu u kojoj svake noći spavaju njihove ćerke Galija (3) i Karmel (1).

Tada je sa terena začula jeziva buka i pucnjava, i tada su Amir i njegova žena shvatili da su se Hamasovi militanti infiltrirali u njihov kibuc.

Porodica Tibon je zajedno čekala u tišini i tami. Nisu znali da li će ih neko spasiti. Amir je poslao poruku roditeljima da su napolju teroristi. Zatim su napustili Tel Aviv i stigli u Sderot, gde su zatekli ljude kako hodaju bosi po putu. Bili su to mladi ljudi koji su pobegli sa muzičkog festivala gde je Hamas ubio 260 ljudi.

- Moji roditelji su preživele strpali u auto i odveli sa granice, rekao je Amir.

Zatim su nastavili kroz ratnu zonu i usput pokupili jednog vojnika. Na putu su naleteli na sukob između izraelskih snaga i Hamasa.

- Otac je sa sobom imao pušku, a on i drugi vojnik koga su vezali pridružili su se borbama - ispričao je sin.

"Vozili su se običnim autom, kao da su išli na posao"

Posle borbe, Noam je dvojicu ranjenih vojnika stavio u auto, a njegova žena ih je odvezla u bolnicu.

- Otac je uzeo oružje ranjenih vojnika i vratio se u borbu. Zatim je naleteo na drugog penzionisanog bivšeg generala, Izraela Ziva. Njih dvoje, obojica stariji od 60 godina, vozili su se običnim automobilom kao da su išli na posao - kaže Amir.

U Nahal Ozu, porodica Tibon je sedela u mraku svoje sigurne sobe kada je čula bitku napolju.

- Moj otac dolazi. Oni se bore. On je sa ovim vojnicima - rekao je tada Amir supruzi.

- Kada sam došao na mesto gde je kuća mog sina, bilo je najmanje pet tela terorista i jedan hrabri izraelski vojnik. Kada sam došao do njihove kuće, pokucao sam na sigurnosni prozor i rekao: "Amire, ovde tvoj otac, možeš da otvoriš" - rekao je on.

Bonus video:

00:50

MI SMO TRANZITNA LUKA, OSTALE KOMPANIJE NE LETE U IZRAEL Pilot Er Srbije: Ovo im je glavni razlog odlaska na zaraćenu teritoriju

(Espreso/Blic/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.