TERORISTA ILI HEROJ? Arafat je za neke ZLOČINAC, za neke SVETAC, a sa TITOM je imao POSEBAN ODNOS! (FOTO)
Grafit Jaseru Arafatu, Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

biografija

TERORISTA ILI HEROJ? Arafat je za neke ZLOČINAC, za neke SVETAC, a sa TITOM je imao POSEBAN ODNOS! (FOTO)

Biografija Jasera Arafata, značajne istorijske ličnosti, i dalje deli svet naone koji ga smatraju pozitivcem i one koji ga smatraju negativcem

Objavljeno:

Jaser Arafat bio je jedan od osnivača i predsednik Palestinske oslobodilačke organizacije kao i predsednik Palestinske Narodne Samouprave.

Predsednik Palestinske oslobodilačke organizacije bio je u periodu od 1969. godine do 2004. godine, a predsednik Palestinske Narodne Samouprave u periodu između 1994. i 2004. godine.

Zbog svog učešća u rešavanju odnosa između Palestine i Izraela, koji se prema sadašnjim događajima vidi kao neuspešan, kao i dobitka Nobelove nagrade za mir 1994. godine, mnogi su Arafata smatrali herojem.

Grafit Jaseru Arafatu
Grafit Jaseru Arafatufoto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

No, zbog ustupaka datih Izraelu, i pozicije koju je Amerika imala prema Izraelu, Arafat je često posmatra i kao terorista.

Biografija Jasera Arafata

Za Arafata se zna da je rođen oko1929. godine, dok se o tačnom datumu i mestu često spore biografi.

Poznato je da je njegov otac radio u Egiptu, a kako je Arafat pohađao Univerzitet u Kairu često se Egipat navodi kao država njegovog rođenja.

Grafit Jaseru Arafatu
Grafit Jaseru Arafatufoto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Stajajući na strani Palestinaca, Arafat će ostati upamćen kao najviši ideal borbe za poziciju Palestinaca na svetu.

Važan korak u pozicioniranju Jasera Arafata kao nespornog palestinskog vođe desio se 1974. godine kada Arapska liga priznaje PLO kao jedinog predstavnika palestinskog naroda.

Od tog trenutka pa nadalje, o Arafatu možemo govoriti kao o važnoj političkoj figuri.

Grob Jasera Arafata
Grob Jasera Arafatafoto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Pored mnogih socijalističkih država koje se nisu slagale sa idejom Izraela, i Jugoslavija je bila na strani palestinske borbe, te je Tito koji je bio veliki prijatelj sa njim sve odnose sa Izraelom prekinuo 1967. godine.

U svakom slučaju, za levičarske struje, Arafat ostaje "svetac" koji se borio protiv prozapadne, opresivne, kapitalističke sile, dok se za Zapad uvek klacka između neoliberalnih krajnosti: simbola mira i simbola nasilja.

Bonus video:

02:07

SMEJALI SE U VOZU ZA VREME HITLEROVOG GOVORA?! Avram Izrael: Takva reakcija može značiti samo OVE DVE STVARI! Slučaj nije usamljen

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.