ODRAŽANA HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN! Amerika tražila hitne mere zbog eskalacije sukoba na Bliskom Istoku
Ujedinenje nacije, Foto: Profimedia

reakcija

ODRAŽANA HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN! Amerika tražila hitne mere zbog eskalacije sukoba na Bliskom Istoku

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN odražana je u nedelju povodom eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba

Objavljeno:

Savet bezbednosti UN održao je u nedelju hitnu sednicu iza zatvorenih vrata zbog eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, ali nisu preduzete hitne mere, prenosi AP i navodi da su Sjedinjene Američke Države zahtevale od svih 15 članica da oštro osude "gnusne terorističke napade koje je počinio Hamas".

Zamenik američkog ambasadora Robert Vud potvrdio je kasnije da je "priličan broj zemalja" osudio napad Hamasa, ali ne i sve zemlje članice SB UN.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je za AP da su Amerikanci tokom sastanka pokušali da optuže Rusiju da ne osuđuje napad, što, prema njegovim rečima, nije tačno.

"Osuđujemo sve napade na civile, to je bio moj komentar", rekao je Nebenzja i naglasio da je poruka Rusije da je važno "odmah prekinuti borbe, ići na prekid vatre i na ozbiljne pregovore, koji su već decenijama u zastoju".

Sukobi u Izraelu
Sukobi u Izraelufoto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

Kineski ambasador Džang Đun izneo je ranije sličan stav, rekavši da Peking osuđuje sve napade na civile, iako nije spomenuo Hamas, navodi AP.

Američki predstavnik u UN Robert Vud je jasno stavio do znanja da su SAD usredsređene na osudu Hamasa za, kako je naveo, "ovu ničim izazvanu invaziju i terorističke napade" i dodao da Hamas mora da okonča svoju nasilnu terorističku aktivnost protiv izraelskog naroda.

Bonus video:

02:36

Hamas objavio nove snimke akcije upada u izraelsku bazu Beeri

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.