OVA NESTVARNA LEPOTICA JE SUPRUGA MIROSLAVA LAJČAKA: Poznata voditeljka MAMI UZDAHE, a tek kakve NOGE IMA (FOTO)
Miroslav Lajčak, Foto: Milos Miskov / AFP / Profimedia

NJU NISTE ZNALI

OVA NESTVARNA LEPOTICA JE SUPRUGA MIROSLAVA LAJČAKA: Poznata voditeljka MAMI UZDAHE, a tek kakve NOGE IMA (FOTO)

Miroslav Lajčak je istaknuta figura na našim prostorima, ali detalje iz njegovog privatnog života retko ko zna

Objavljeno: 11:28h

Miroslav Lajčak, rođen 20. marta 1963. godine, je slovački političar i diplomata. Trenutno se nalazi na funkciji specijalnog predstavništva EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Lajčak je diplomirao pravo na Komenskijevom univerzitetu u Bratislavi. Studirao je međunarodne odnose i na Državnom institutu za međunarodno pravo u Moskvi. Pored toga je studirao i u evropskom centru za studije bezbednosti "Džordž Maršal" u Garmiš Partenkirhenu u Nemačkoj.

Tečno govori više jezika - engleski, nemački, ruski i bugarski, kao i srpsko-hrvatski jezik.

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčakfoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Građenje karijere

Karijeru u Ministastrvu spoljnih poslova gradi pd 1988. godine. Prvi posao u inostranstvu ga je 1991. godine odveo u Moskvu, de je radio u ambasadi Čehoslovačke, a posle razdvajanja Češke i Slovačke, od januara 1993, radi u slovačkoj ambasadi u ruskoj prestonici.

Lajčak je takođe radio i u Bugarskoj i Grčkoj, a od 1994. do 1998. u Japanu.

Bio je šef kabineta ministra spoljnih poslova Jozefa Moravčika između 1993. i 1994. godine, kada je ovaj postao premijer Slovačke (1994). Lajčak je dobio posao ambasadora Slovačke u Japanu, i na toj funkciji je bio do 1998.

Odigrao je ključnu ulogu u nadziranju referenduma za nezavisnost u Crnoj Gori 21. maja 2006, na funkciji ličnog predstavnika šefa spoljne politike EU-a Havijera Solane.

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčakfoto: EPA / Hayoung Jeon

Od 1998. do 2001. bio je šef kabineta slovačkog ministra spoljnih poslova Eduarda Kukana i njegov pomoćnik u svojstvu specijalnog izaslanika za Balkan generalnog sekretara UN-a.

Između 2001. i 2005. Lajčak je došao u Beograd kao slovački ambasador za Saveznu Republiku Jugoslaviju (kasnije Srbiju i Crnu Goru), Albaniju i Makedoniju.

Od 30. juna 2007. je na dužnosti visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu. Zamenio je Kristijana Švarc-Šilinga.

Privatni život

Miroslav Lajčak je oženjen sa poznatom televizijskom voditeljkom Jarmilom Haršagovom, i sa njom ima dve ćerke.

Supruga Miroslava Lajčaka je rođena 23. decembra 1966. godine u Trenčinu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenski u Bratislavi 1989. godine.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/thewol71

Jarmila je svoju novinarsku karijeru započela u dnevnom listu "Praca", a zatim je prešla na Slovački radio. Njeni koraci su je odatle odveli do radija "Rock FM" i radija "Okei". Bila je pionir među ženama koje su sportski prezenteri, a prava je modelirala sportske vesti na televiziji "Markiza".

Bonus video:

00:46

DANAS NOVA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE NA TEHNIČKOM NIVOU: Delegacija BG pokrenuće pitanje formiranja ZSO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.