ISPLIVALA UZNEMIRUJUĆA PORUKA PARA KOJI JE TRAGIČNO NASTRADAO: Sve se odigralo tokom NAPADA GRIZLIJA! (FOTO)
Grizli, Foto: Profimedia

Oglasila se porodica

ISPLIVALA UZNEMIRUJUĆA PORUKA PARA KOJI JE TRAGIČNO NASTRADAO: Sve se odigralo tokom NAPADA GRIZLIJA! (FOTO)

Dvoje kampera, Daga Inglisa (62) i Dženi Gas (62) identifikovao je Dagov ujak, Kolin Inglis

Objavljeno:

Član porodice para koji je u petak usmrtio grizli dok su bili u poseti nacionalnom parku Banf u Alberti, otkrio je da su oni poslali uznemirujuću poruku pre napada, piše People.

Dvoje kampera, Daga Inglisa (62) i Dženi Gas (62) identifikovao je Dagov ujak, Kolin Inglis.

- Oni su voleli jedno drugo i voleli su prirodu. Bili su veoma iskusni u tome, bilo da je u pitanju samo boravak u prirodi, pešačenje ili vožnja kanua - rekao je Kolin za CBC.

Žrtve su svakodnevno izveštavale Kolina o svom putu, uz pomoć GPS-a, koji često koriste kamperi i hajkeri jer omogućava slanje poruka sa udaljenih mesta. Kolin je objasnio da je primio poruku da Dag i Dženi nisu stigli na paniranu destinaciju za petak, 29. septembar. Ipak, ubrzo su porodicu obavestili da su dobro, da podižu kamp na drugoj lokaciji i da spremaju večeru.

Kasnije te večeri Kolin je primio SOS poruku sa GPS-a u kojoj je pisalo "Napad medveda, loše je". Agencija "Parkovi Kanade" je obaveštena da postoji uzbuna zbog napada medveda, oko 20 sati u petak. Oni su podigli helikopter u 22.30, ali on, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nije mogao da se spusti sve do dva sata posle ponoći.

Kada su stigli, bilo je, naravno, prekasno, pronašli su muškarca i ženu i njihovog border kolija, izgrižene na smrt. Kolin navodi da jedno od njih dvoje nije bilo u šatoru, što možda ukazuje na to da je jedno izašlo da otera medveda, dok je drugo slalo poziv u pomoć.

- Došlo je do borbe koja nije vođena samo na jednom mestu. Jedna boca spreja koji treba da otera medveda je ispražnjena u potpunosti, ali se medved nije uplašio.

Tim koji je krenuo u potragu za parom, susreo je grizlija za koga veruju da je odgovoran za smrt para i bili su primorani da ga upucaju. Agencija "Parkovi Kanade" je potom zapečatila deo rezervata gde se napad desio.

Napadi u Banfu retkost, tokom avgusta dva napada u SAD

U svom saopštenju agencija navodi da su napadi medveda retkost.

"Fatalni napadi medveda su još ređi. Proteklih 10 godina došlo je do tri susreta ljudi sa grizlijem, koji nisu bili fatalni u nacionalnom parku Banf. Ovi incidenti su bili rezultat iznenadnih susreta. Ovaj incident je prvi napad grizlija sa smrtnim ishodom u arku Banf".

Nacionalni park Banf naseljavaju grizliji i crni medvedi. Prema procenama, 60 jedinki grizlija živi u parku Banf i u Alberti se smatraju ugroženom vrstom.

Samo tokom avgusta, došlo je do sva napada medveda, u Koloradu je ženu (82) u njenoj kući napao crni medved, a sedmogodišnji dečak je napadnut u svom dvorištu u Njujorku.

Bonus video:

03:03

MEDVED TERORIŠE SELO KOD NOVOG PAZARA! Meštani u štrahu za najmilije: Šljive i stoka, to je sitno, ali ŠTA AKO NAPADNE DECU?

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.