EVO KADA ĆE UKRAJINA MOĆI DA UĐE U EVROPSKU UNIJU: Mišel postavio KLJUČNE USLOVE, jednom se NIJE NADAO
Šarl Mišel, Foto: Profimedia

eu

EVO KADA ĆE UKRAJINA MOĆI DA UĐE U EVROPSKU UNIJU: Mišel postavio KLJUČNE USLOVE, jednom se NIJE NADAO

Šarl Mišel govorio je o tome kada Ukrajina može da bude članica EU

Objavljeno:

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji 2030. ''ako obe strane urade svoj domaći zadatak''.

- Ukrajina i druge zemlje kandidati moraju sprovesti reforme, boriti se protiv korupcije i ispuniti zakonske uslove. Nama u EU treba da bude jasno šta želimo da postignemo zajedno, koji su nam prioriteti i na šta želimo da potrošimo novac. I moramo da ubrzamo naše procese donošenja odluka - rekao je Mišel u intervjuu za nemački ''Špigel''.

On je upozorio da zemlje Zapadnog Balkana već 20 godina čekaju da uđu u EU, zbog čega tu raste uticaj Rusije i Kine. Prosperitetna i bezbedna Ukrajina je u evropskom interesu, dodao je.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

- Njihov nedavni otpor Rusiji pokazao je da Ukrajina pripada EU. I to uskoro, ne jednog dana. Time bi EU dokazala i da je sposobna za geopolitičko delovanje - naveo je Mišel.

Na primedbu novinara nemačkog nedeljnika da su SAD do sada pružile više vojne pomoći Ukrajini nego sve države EU zajedno, Mišel je rekao da "ovo nije takmičenje" i da bi, gledajući unazad, malo ko očekivao da će EU snabdevati Ukrajinu oružjem vrednim milijarde evra. On je dodao da se geopolitički uticaj ne meri uvek samo vojnom moći.

- U Ujedinjenim nacijama postavljam EU kao pionira u odbrani multilateralnog svetskog poretka zasnovanog na pravilima. Ako ne preuzmemo ovu ulogu, drugi će izgraditi novi poredak - bez naših vrednosti i pravila. Ako se to dogodi, mogli bismo izgubiti sve - poručio je Mišel.

On je rekao i da se hitno mora pregovarati o migracijama sa državama van EU, kao i da će ta tema biti na dnevnom redu neformalnog samita u Granadi.

Bonus video:

00:47

SRBIJA MORA DA PRONAĐE NOVE SAVEZNIKE U EU Miletić tvrdi da samo ovih 5 ZEMALJA TO MOGU DA BUDU: Moramo da se fokusiramo na njih

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.