DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU! Ovo su srećni dobitnici
Nobelova nagrada, Foto: Wikimedia Commons/Jonathunder

najviše priznanje

DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU! Ovo su srećni dobitnici

Objavljena su imena dobitnika Nobelove nagrade za fiziku.

Objavljeno:

Kraljevska švedska akademija nauka odlučila je da dodeli Nobelovu nagradu za fiziku 2023. Pjeru Agostiniju, Ferencu Krauzu i Ani L’Ulije „za eksperimentalne metode koje generišu atosekundne impulse svetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji“.

Tri dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2023. odlikuju se svojim eksperimentima, koji su čovečanstvu dali nove alate za istraživanje sveta elektrona unutar atoma i molekula. Oni su demonstrirali način stvaranja izuzetno kratkih impulsa svetlosti koji se mogu koristiti za merenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili menjaju energiju.

- Laureati za fiziku za 2023. Pjer Agostini, Ferenc Kraus i An L'Ulije su kreirali bljeskove svetlosti koji su dovoljno kratki da naprave snimke izuzetno brzih kretanja elektrona. L'Ulije je otkrila novi efekat interakcije laserske svetlosti sa atomima u gasu. Agostini i Kraus su pokazali da se ovaj efekat može koristiti za stvaranje kraćih impulsa svetlosti nego što je to ranije bilo moguće - rekli su iz švedske Akademije nauke.

Bonus video:

04:21

Nauka i tehnologija doprinose otkriću na arheološkom nalazištu Sansingdui

(Espreso/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.