PORODICA KRENULA DA TRAŽI IZGUBLJENU MINĐUŠU: Upalili detektor za metal, a onda je usledilo ŠOKANTNO OTKRIĆE
Blago, Foto: Profimedia

vikinško blago

PORODICA KRENULA DA TRAŽI IZGUBLJENU MINĐUŠU: Upalili detektor za metal, a onda je usledilo ŠOKANTNO OTKRIĆE

Porodica iz Norveške otkrila pravo vikinško blago

Objavljeno:

Norveška porodica bacila se u potragu za izgubljenom zlatnom minđušom u svom dvorištu na ostrvu Jomfruland kada su otkrili nešto mnogo vrednije od nakita: vikinške predmete stare više od 1.000 godina, piše Arkeonews.

Porodica Asvik tragala je za minđušom, ali čim su upalili detektor za metal pronašli su kopču za kaiš i još jedan predmet, navelo je odeljenje za kulturno nasleđe Okružnog saveta Vestfolda i Telemarka na Fejsbuku.

- Na Jomfrulandu je dugo bilo naselja, ali do sada su dokazi bili da je bilo naseljeno u srednjem veku, a o naseljima u vikinškom dobu postojale su samo pretpostavke. Porodica Asvik ove nedelje je tragala za minđušom u svom dvorištu i čim su uključili detektor metala, otkrili su nešto, ali ne nakit koji su izgubili. Otkriće je bilo iz vikinškog doba. Veoma dobro očuvana kopča za kaiš u obliku činije i još jedan predmet koji se poklapaju po starosti i stilu. Mislimo da je reč o ženskom grovu očuvanom u bašti porodične kuće. Verujemo da je ona sahranjena tu u 8. veku. Čestitamo porodici koja je otkrila prvi predmet iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ne samo to, oni su uradili sve kako treba i odmah su nas kontaktirali – navodi se u objavi.

Jomfruland je malo ostrvo na južnoj obali Norveške. Otkriće je značajno za istoriju regiona jer se verovalo da je bilo naseljeno u vikinško doba, ali naučnici do sada nisu bili u stanju da to potvrde.

Arheološkinja Vibeke Lija, koja radi u administraciji okruga Vestfold i Telemar, proučila je predmete i rekla da je reč o izvanrednom otkriću i da su 1.200 godina stari predmeti u dobrom stanju.

- Ovo je, koliko ja znam, prvo nalazište iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ovo je veoma uzbudljivo otkriće. Verovatno ima još predmeta pod zemljom, samo treba pažljivo tražiti. Reč je o grobu i on je verovatno zaštićen. Verovatno ćemo pokušati da otkrijemo sve što možemo na drugi način – rekla je ona.

U septembru je i još jedan amater sa detektorom za metal, Erlend Bor, otkrio pravo arheološko blago - 9 zlatnih medaljona, 3 prstena i 10 zlatnih perli iz 6. veka. To je jedno od, kako su rekli arheolozi, otkrića veka u Norveškoj.

Bonus video:

00:10

OSTRVO NA KOM SE NE NOSE MASKE! Sanja Marinković otputovala na luksuznu destinaciju, a zbog ovog joj svi ZAVIDE

(Espreso/Telegraf Nauka/Arkeonews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.