TEŠKA NESREĆA U ILINOISU: Prevrnula se cisterna s amonijakom, ne zna se koliko ima mrtvih, hitna EVAKUACIJA
Foto: PrintScreen/ YouTube/ Repking Media

EVAKUACIJA

TEŠKA NESREĆA U ILINOISU: Prevrnula se cisterna s amonijakom, ne zna se koliko ima mrtvih, hitna EVAKUACIJA

Objavljeno: 17:56h

Kamion koji je prevozio otrovnu supstancu prevrnuo se u Ilinoisu, što je izazvalo "više smrtnih slučajeva" i opasne uslove vazduha koji su podstakli evakuaciju stanovnika tog područja, saopštile su vlasti u subotu, javlja AP.

Vatrogasci, policija i druge ekipe hitne pomoći okupile su se na licu mesta u petak uveče u blizini Teutopolisa i još su bile na licu mesta u subotu kako bi pokušale da obuzdaju oblak amonijaka koji je izlazio iz prevrnute cisterne.

"Imamo mnogo hrabrih vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, specijalista za opasne materijale, policajaca koji rade na ovoj licu mesta dok pričamo", rekao je šerif okruga Efingem Pol Kuns na subotnjoj konferenciji za novinare.

Vlasti nisu saopštile tačno koliko je ljudi poginulo ili povređeno.

"Žao mi je što moram da kažem da imamo više žrtava", rekao je Kuns. "I žao mi je što moram da kažem da nemam tačan broj."

Portparol policije države Ilinois Melani Arnold rekla je da su vlasti prvobitno mislile da je bilo pet poginulih, ali se ispostavilo da je to bila preuranjena odluka usred rane konfuzije.

Nesreća je izazvala "veliki oblak amonijaka na kolovozu koji je izazvao užasno opasne uslove vazduha u severoistočnom delu Teutopolisa", rekao je Kuns.

"Zbog ovih uslova, hitne službe su morale da čekaju. Morali su da ublaže uslove pre nego što su zaista mogli da počnu da rade na tome, a to je bilo prilično veliko područje", dodao je on.

Nesreća, u kojoj je učestvovalo "više" vozila, uključujući i cisternu, dogodila se oko kilometar istočno od Teutopolisa na američkom međudržavnom autoputu 40 u petak oko 21.25, saopštila je državna policija Ilinoisa u saopštenju poslatom mejlom.

Tim Mekmahon, načelnik okruga za zaštitu od požara, rekao je da je cisterna počela da curi nakon što se prevrnuo u jarku. On je rekao da vlasti i dalje sprečavaju automobile da voze u tom području.

Kuns je rekao da nema informacije o tome da li su smrtni slučajevi posledica same nesreće ili curenja hemikalije. Ali rekao je da je "mesto nesreće bilo veliko".

On se izvinio za eventualne neprijatnosti koje su nastale uviđajem i evakuacijom.

"Razumem koliko bi to bilo frustrirajuće da nam ne bude dozvoljeno da putujemo ili da se vratimo kući, ali zaista moramo da fokusiramo naše resurse na izlivanje i na situaciju, tako da bih zamolio ljude ako mogu da imaju toliko strpljenja", rekao je Kuns.

Amonijak je toksičan i može biti opasan po zdravlje ako se ne poštuju bezbednosne procedure za rukovanje. Efekti udisanja anhidrovanog amonijaka variraju od iritacije pluća do teških respiratornih povreda, sa mogućom smrću pri većim koncentracijama. Bezvodni amonijak je takođe korozivan i može da zapali kožu i oči.

Teutopolis je oko 148 kilometara jugoistočno od Springfilda, glavnog grada Ilinoisa.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.