Koncert u čast 10. godišnjice Inicijative „Pojas i put“ održan u Podgorici
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Koncert u čast 10. godišnjice Inicijative „Pojas i put“ održan u Podgorici

Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun se u pozdravnoj reči osvrnuo na desetogodišnjicu od uspostavljanja Inicijative „Pojas i put“

Objavljeno:

Koncert povodom 10. godišnjice Inicijative „Pojas i put“, koji su zajednički organizovali Ambasada Kine u Crnoj Gori i Centar za programe na jezicima Evrope i Latinske Amerike pri Kineskoj medijskoj grupi, održan je juče u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Događaju je prisustvovalo više od 300 osoba, uključujući bivšeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, zvaničnike Vlade Crne Gore, predstavnike političkih stranaka i prijateljske ličnosti u Crnoj Gori, predstavnike Ambasade Kine i kineskih kompanija, kineske građane i studente u Crnoj Gori.

Kina PR
foto: Kineska medijska grupa

Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun se u pozdravnoj reči osvrnuo na desetogodišnjicu od uspostavljanja Inicijative „Pojas i put“. “Predsjednik Kine Si Đinping je predložio zajedničku izgradnju Inicijative „Pojas i put“, globalne razvojne, bezbednosne i civilizacijske inicijative, zalažući se za mir, razvoj, saradnju, ujedno promovišući izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, koja je dobila široku podršku zemalja širom sveta”, rekao je on. Zahvaljujući Inicijativi „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, međusobno političko poverenje Kine i Crne Gore se kontinuirano konsoliduje, ekonomska i trgovinska saradnja postižu plodonosne rezultate, ljudska i kulturna razmena su u usponu, postajući time pravi model međunarodne saradnje od obostrane koristi između zemalja sa različitim sistemima, različitom veličinom i brojnošću i različitim kulturama, podsetio je Fan.

Kina PR
foto: Kineska medijska grupa

Ambasador je rekao da je Kina spremna da sa Crnom Gorom produbljuje saradnju, osim u tradicionalnim oblastima, i na novim poljima kao što su proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, nova energetska vozila i novi stilovi života u informatičkom dobu razvijene tehnologije. Vujanović je u obraćanju pohvalio razvojne uspehe Kine i visoko ocenio rezultate praktične saradnje koju su Crna Gora i Kina ostvarile u okviru Inicijative „Pojas i put“. „Ove godine se obilježava desetogodišnjica grandioznog projekta Pojas i put. Inicijativa je utemeljena na najvrijednijim principima. Omogućila je brojnim državama koje su se priključile da ubrzaju razvoj. Crna Gora je u okviru Inicijative ostvarila svoj san, izgradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare. Postigao se najveći stepen bezbjednosti saobraćaja, nismo imali žrtava i to je dovoljan razlog da auto-put potvrdi svoju vrijednost. Auto-put je obezbijedio najveći kvalitet graditeljstva. Unaprijedili smo sa NR Kinom trgovinu koja iz godine u godinu raste, kao i turistički promet. Uvjeren sam u prosperitet Kine, ali jednako tako u prosperitet saradnje Crne Gore i Kine, ne samo na bileteralnom nivou, nego kroz regionalnu saradnju i saradnju sa Evropskom unijom koja predstavlja poseban okvir“, zaključio je Vujanović.

Kina PR
foto: Kineska medijska grupa

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović je u izjavi datoj Kineskoj medijskoj grupi navela da Crna Gora i Kina imaju tradicionalnu prijateljstvo i dobru saradnju. Zahvaljujući saradnji sa NR Kinom, Crna Gora je završila jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata—autoputu, otpočeli smo i druge važne infrastrukturne projekte u zajedničkoj saradnji. Sigurna sam da će se takva uspešna saradnja nastaviti u narednim godinama i decenijama, podvukla je ona. Na koncertu pod motoom „Povezivanje sveta: kulturne razmene i međusobno učenje civilizacija“, izvedene su u solo formi i horu kineske i inostrane klasične numere i pesme bogate nacionalnim karakteristikama, što održava dubinu i inkluzivnost kulture Puta svile.

1 / 4 Foto: Kineska medijska grupa

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.