NIJE VIŠE TAJNA: CIA otkrila ko bi vladao državom u slučaju nuklearnog rata! (FOTO)
Foto: Reuters/Profimedia

KAKO PREŽIVETI APOKALIPSU?

NIJE VIŠE TAJNA: CIA otkrila ko bi vladao državom u slučaju nuklearnog rata! (FOTO)

U slučaju napada, čelnici glavne komande naredili bi premeštanje 60 zvaničnika izvršne vlasti na jednu od sigurnih lokacija, a primarna je bila na planini Maunt Veder u Virdžiniji
Objavljeno:

Donald Tramp je kao predsednik stekao moć nad jednom od najmoćnijih vojnih industrija na svetu ali i mnogobrojne sukobe, pa čak i pretnje nuklearnim ratom. Dokumenti CIA otkrivaju kako se Amerika spremala za nuklearni rat.

foto: Reuters

Američki predsednik Džimi Karter je krajem 70-ih godina 20. veka počeo da pravi ozbiljne planove za slučaj da izbije nuklearni rat i kako bi se država ponašala. Međutim, odmah je naišao na probleme. Na primer, od federalnih agencija se očekivalo da izgrade bunkere gde si sakrili radnike, ali one tu obavezu nisu ozbiljno shvatile.

68 dece i 126 odraslih poginuli su juče u UŽASNOM NAPADU U ALEPU! (FOTO)

U slučaju napada, čelnici glavne komande naredili bi premeštanje 60 zvaničnika izvršne vlasti na jednu od sigurnih lokacija, a primarna je bila na planini Maunt Veder u Virdžiniji. Međutim, vazdušne snage nisu imale dovoljno letelica kako bi izvršile ovaj zadatak. Takođe, trebalo je obnoviti nuklearna skloništa ali i napraviti procedure za evakuaciju većine populacije.

A scenario nuklearnog napada nije bio obuhvaćen čak ni vojnim vežbama. Karter je naredio da se objedini nacionalni program civilne zaštite, da bi moglo da preživi 80 odsto stanovnikaa 1979. osnovao je i Saveznu agenciju za vanredne situacije (FEMA).

A onda je Karter napravio i mehanizam da osigura svojim narednicima mogućnost naređivanja ako bi izbio rat. Nakon nekoliko opcija, glavni plan je bio da se pripremi pet "međuagencijskih timova" od po 50 ljudi, a koji bi bili razmešteni na neku od sigurnih lokacija. Odatle bi obavljali sve funkcije izvršne vlasti a prvobitno bi imali zadatak da nađu pravog predsednika, odnosno državnika najvišeg ranga koji preživi.

Timovi bi komunicirali sa drugim timovima i sa preživelim iz Pentagona, primali bi obaveštajne podatke i bili u kontaktu sa državnim i lokalnim vlastima. Svaki od timova osmišljen je tako da može da deluje punih pola godine samostalno a sem toga u Karterovim planovima postoje i uputstva kako ponovno oformiti Kongres, mobilizovati nacionalne resurse kao i mnoge druge stvari.

foto: Reuters

Inače, Ronald Regan nije bio zadovoljan Karterovim planovima, je smatrao da je nemoguće osigurati preživljavanje Kabineta predsednika. Ali ga je njegov savetnik Tomas Rid ubedio da samo koriguje ove planove. Planovi su sigurno napredovali od tada do danas, a drže se u najstrožijoj tajnosti.

(Espreso.co.rs / Foreign Policy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.